І Буковина проти Табачника у ролі міністра

Утім, юнаки і дівчата нашої області приєдналися до загальних студентських протестів дещо пізніше. І на це були, як пояснили організатори акції, свої причини. На студентську молодь Чернівців здійснювався значний тиск.

Тому лише ранком у вівторок представники ЧНУ вийшли на мітинг та пікетування облдержадміністрації. Спочатку зібралися біля воріт центрального корпусу університету, де до них вийшли перші проректори й цікавилися, чи мітинг є санкціонованим.

Від університету вони вирушили до будівлі з левами, скандуючи «Геть Табачника!». Відповідальність за акцію взяла на себе Чернівецька обласна організація ВО «Свобода», яка оголосила безстрокову акцію «Геть Табачника! Ставай до лав національної опозиції!».

Наприкінці минулого тижня на Центральній площі Блок Національних Сил Буковини розпочав збір підписів за його відставку.

Крім того, студентський парламент, профспілка студентів і Наукове товариство студентів та аспірантів ЧНУ надіслали Президенту України, прем’єр-міністру і голові Верховної Ради листа-звернення, в якому висловили свою точку зору щодо «недоцільності призначення на посаду міністра освіти і науки України Д.Табачника», російського шовініста та українофоба.

Вони, зокрема, зазначають, що «Упродовж останніх десятиріч гуманітарний сектор України перебував у глибокому занепаді. Та протягом останніх двох років боротьба за якість освіти та подолання корупції у вищій школі почала приносити відчутні плоди.

Завдяки одному з компонентів – зовнішньому незалежному оцінюванню знань випускників шкіл, талановитий учень, який не має заможних чи впливових батьків, отримав шанс вступити до престижного вищого навчального закладу».

Далі йдеться: «Партійна приналежність не повинна стати основним фактором для призначення на головні державні посади, а особисті переконання окремих посадовців не повинні суперечити стратегії національного розвитку країни».

Цього листа-звернення, закріпленого майже 200 підписами, пікетувальники зачитали під стінами ОДА, адресуючи його ще й обласній раді. Відтак його зареєстрували з тим, щоби вручити особисто голові обласної ради. Та Іван Шилепницький під’їхав лише під кінець мітингу. Він прийняв звернення і подякував студентам за активну громадянську позицію та закликав їх не полишати своїх намірів домогтися свого.

Натомість Громадська мережа ОПОРА та Комітет виборців України заявили, що з Дмитра Табачника ще можуть «бути люди». Оскільки в ефірі «5 каналу» у ток-шоу «Я так думаю» новий міністр освіти висловив намір далі вдосконалювати систему зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) і вступу до вищих навчальних закладів (ВНЗ) за результатами ЗНО. Але запропонована ним модель частково повертає до вищої та середньої школи можливість корупційних маніпуляцій.

Зате заступник голови ВРУ Томенко на зустрічі з викладачами та студентами кафедри історії політології та міжнародних відносин ЧНУ заявив, що наступного пленарного тижня, коли парламент розглядатиме питання відставки міністра освіти на науки Дмитра Табачника, він голосуватиме за його відставку.

– Я мав розмову з деякими членами ПР, – розповідав Томенко. Кажу: «Хлопці, якщо ви прийшли об’єднувати країну, як заявляєте, то для чого було призначати міністром освіти Табачника, якого не сприймає половина України? Він каже, що на посаді міністра буде любити Україну. А не займаючи міністерське крісло, що – можна ненавидіти?

До речі, член фракції Литвина Олег Зарубінський зареєстрував законопроект про правову відповідальність за зневагу до держави. Згодом плануємо також узаконити відповідальність за паплюження державних символів, – наголосив заступник спікера.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *