Анатолій Баженов – скрипаль від Бога, чиє життя присвячене Музиці

 

Це дивовижне фото з концерту Баженових – батька Анатолія  і доньки Катерини  зробила наша постійна авторка Тетяна СПОРИНІНА.

 

 «Музика завжди допомагає мені не почуватися самотньою посеред хаосу життя, думок, ситуацій. Вона якимсь дивним чином розповсюджує довкола космічну гармонію і, мабуть, саме цим зрештою очищує душу, даруючи радість чи сльози».

Коли до Чернівців приїжджає виконавець такого рівня, як народний артист України, лауреат Шевченківської премії Анатолій БАЖЕНОВ, це стає непересічним святом  для усіх шанувальників класичної музики. Щоправда, залишилося їх небагато: філармонійна зала не була переповненою, та цей недолік переважали оплески шаленіючої від захвату публіки буквально після кожного виконаного маестро твору.

 

2 грудня Анатолію Баженову виповниться 72 роки. Народився він переможного 1945 року в Дніпропетровську. Закінчив Московську консерваторію й аспірантуру при Київській консерваторії (клас Олега Криси). І вже 42 роки грає на скрипці італійського майстра Фернандо Гальяно – раритетному інструменті XVIII століття.

 

Із донькою Баженов співпрацює давно, ще від її студентських років, а з дружиною грає разом понад 50 років. Син п. Анатолія також скрипаль, живе й працює в Німеччині. Та й онука маестро любить фортепіано.

– Я виріс під диригентським пультом, – згадує АнатолІй Баженов.  – Мої діти також від народження «варилися» в музичному середовищі й завжди охоче займалися музикою. Та їм вдавалося ще й добре вчитися в школі.

 

…2014 року на меморіальному концерті, присвяченому сороковинам Небесної Сотні, Баженов в дуеті з Олегом Крисою зіграв Концертну симфонію Моцарта. Тоді вони уперше за 50 років грали разом. Відтак були ще спільні концерти.

Усі свої ювілеї Баженов за традицією відзначає на сцені. Відбув 70-річчя, почав готуватися до 50-річчя творчої діяльності. І на 75-річчя слухатимемо його божественну гру на сцені, не сумніваються численні прихильники таланту маестро.

  

За приклад йому править Олег Криса, який на три роки старший. Отже, форму втрачати не можна, сказав він якось в одному з інтерв’ю. Зрештою наголосив, що весь їхній курс ще грає: «Ліана Ісакадзе, Раду Лупу, Алік Корчагін, Марина Чайковська та інші — Німеччина, Росія, Ізраїль, Румунія, США… Правду кажуть німці: «Friedeisteng!» («Світ тісний»). Моє ж усе життя  — це музика!»

 

У Чернівцях Баженов спілкувався зі своїми давніми друзями – подружжям скрипалів народним артистом Павлом Чеботовим та його дружиною Людмилою Шапко. Вони обмінялися також дисками.

– А познайомилися ми з Толею у Стамбулі, куди він приїхав до свого друга, який грав разом з нами в оркестрі. Радо зустрілися тут, дещо обміркували і навіть спланували на майбутнє, – поділився Чеботов.

Гарна все ж таки річ – фестивалі!

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії» 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *