Презентований справжній скарб: друкований і вишитий літопис традиційного орнаментального мистецтва Буковини

25 листопада в центрі культури «Вернісаж» (вул.Франка,15) презентовано  репринтне видання унікального альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині»  Е.Кольбенгаєра.

Еріх Кольбенгаєр – інженер, педагог і громадський діяч Буковини початку ХХ ст.  – був залюблений у буковинський край, в якому він прожив понад 35 років. Унікальний альбом «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» вийшов 1912 року у Відні. На титульній сторінці зазначено: «Зібрав, нарисував і обробив інжінєр Еріх Кольбенгаєр». Він же написав переднє слово, в якому пояснив, як і чому він тривалий час збирав орнаменти по всій Буковині: «Щоби сей багатий скарб добути, єго загалові показати… аби єго охороняти від небезпеки, щоби не зник і не пропав, але щоби кілько мога найбільше сего скарбу спасти…»

До книги увійшли узори домашніх вишивок українців та румунів Північної та Південної Буковини, надруковані на окремих  аркушах. Кольорові орнаменти, притаманні тій чи іншій громаді різних регіонів краю, супроводжують анотації українською, румунською та німецькою мовами. Альбом був виданий за підтримки міністерства публічних робіт та Буковинського крайового сейму, які впродовж тридцяти років – скільки тривали  етнографічні експедиції – фінансували цю роботу.

Перше репринтне видання унікального альбому зроблене з оригінального  стародруку родини Одарки Кучерявої.  Як голова громадської організації «Вишиваний Дивотвір» і директорка рукодільної мережі «Санта», вона заручилася підтримкою депутатів  міської ради в добрій справі перевидання книги. І ось результат: розкішний альбом буковинської вишивки, який отримав друге народження. Цей проєкт був представлений уперше 14 травня 2017 року, до 105-й річниці  виходу в світ унікального альбому, на ХV регіональній виставці «Вишиваний Дивотвір». 

У контексті нинішньої презентації – вже не проєкту, альбому – виставка міжнародного мистецького проєкту «Вишиті сторінки альбому «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині» Е.Кольбенгаєра» стала гідним пошанівком автора книги, а також успішним кроком у справі відродження справжніх скарбів  народного мистецтва  рідного краю.

109 майстрів вишивки  відтворили  стародавні  узори і вишивальні техніки на 75 полотнах.  Це зареєстровано у Книзі Рекордів України в категорії «Мистецтво. Розміри. Вперше» як «Найбільший вишитий літопис  традиційного орнаментального мистецтва Буковини». Він  дав імпульс до наступних мистецьких проєктів «Вишиваного Дивотвору» –  «Буковинська сорочка» і «Буковинська святкова сорочка».

Для підготовки альбому цінними є наукові розвідки  Марії Никирси – авторки низки публікацій про Еріха Кольбенгаєра, яка досліджувала життя та діяльність автора на Буковині.

Альбом удався завдяки професійній роботі видавництва  та друкарні «Ант».

– Головна цінність друкарні «АНТ» – досвідчені спеціалісти та молодь, повні ентузіазму фахівці високого класу… І всі питання, які виникали,  вирішувались  у виробничих радах, обговореннях та завдяки сміливим експериментам і фаховим ризикам талановитої команди», – . зазначив очільник видавництва Василь Глібка.

Саму презентацію прикрасив ще одним взором виступ Академічного камерного хору «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії під орудою Надії Селезньової з творами нашого славного земляка Євзебія Мандичевського.  Вперше прозвучав «Гімн Буковини» – композиторський дебют Надії Селезньової.

Олена ЧАЙКА, членкиня ГО «Вишиваний Дивотвір»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *