Повернення карети…


Вулицю Ольги Кобилянської знову прикрашає кована карета.
П’ять чернівецьких ковалів, чиї ім’я викарбовано на пам’ятній табличці: Олекасадр Мосєндзов, Олексій Отінов, Ігор Тодорян, Роман та Руслан Данилащуки подарували цю карету місту на 600-річчя. З архівних документів майстри взнали, які карети їздили Чернівцями, були відтворені ескізи, а потім майже рік робилась сама карета-пам’ятник. Всі ковані деталі на кареті були придумані самими авторами. Карету ковалі виготовляли частинами, це залежало і від настрою майстрів, і від надходження матеріалу (адже металу на карету пішло майже 2 тони). Карету тоді було пофарбовано фарбою графіт із міддю.
А ось наприкінці травня цього року карета була демонтована для профілактичних і реставраційних робіт.  Сьогодні ж карета повернулася на своє місце.  
Цього разу карета пофарбована у густобрунатний колір. Біля карети ще доробляли деякі деталі після транспортування Олександр Мосєндзов, Олексій Отінов, Аркадій Сухов і Микола Васелов.

Олександр Мосєндзов, керівник проекту пам’ятника кареті.


А від всіх чернівчан і гостей міста ми ще раз дякуємо Олександру Мосєндзову, керівнику проекту пам’ятника кареті, його друзям і колегам за цей мистецький подарунок Чернівцям, унікальний і навіть вже і легендарний… І вже зразу біля пам’ятника кареті зібралась чергова група туристів і всі мали бажання сфотографуватися поряд…

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора і Дона Леона

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *