Музиканти за викликом для керманичів від культури

У футболі є такий вид дисциплінарного покарання – гра за порожніх трибун. Так, зокрема, футбольні бюрократи карають футболістів за расистські вибрики їхніх вболівальників.

DSC_3500

Цікаво, це ж як треба було завинити буковинським музикам (25 колективів!), щоби їх «позбавили» слухача музичні бюрократи – чиновники управління культури обласної державної адміністрації? На заключному турі обласного конкурсу аматорських оркестрів, ансамблів народних інструментів, троїстих музик і ансамблів народної музики «Музичний водограй», який відбувся минулої п’ятниці в Палаці культури, музикантів з усієї Буковини слухали аж… п’ятеро. Точніше, судили. Їхній вердикт: «конкурс продемонстрував, що в клубних закладах культури області зберігаються й популяризуються традиції народного інструментального мистецтва» (йдеться у повідомленні на сайті ОДА). Агов, зрозуміли? У місцевих аборигенів музика ще збереглася – кладемо галочку!

DSC_3462

Звісно, чиновники могли б напружитися й поміркувати, як би це найкраще продемонструвати буковинську музику широкому культурному загалу. Приміром, влаштувати на вул. Кобилянській протягом вихідних кілька невеличких сцен, щоби музиканти могли й самі «на повну» відірватися, і чернівчан розважити. Розмістити гарненькі капелюшки – на збір коштів працівникам ОДА за понаднормову працю, захоплені туристи би не збідніли. Але…

DSC_3476

– Для нас це гірше за все – порожня зала, – засмучено зізнався під час концерту один із керівників колективу. – Не так часто вдається нам виїхати на якийсь фестиваль, для людей пограти. Самим доводиться грошима складатися на дорогу, купувати пальне, орендувати автобус… Це чималі кошти, більше десятка тисяч гривень. Ось ми з’їхалися всі сюди – і граємо одне для одного. Хоч би місцевих студентів-музикантів зібрали – це ж яка школа була б для них, бо ж тут стільки чудових музикантів!..»

DSC_3519

DSC_3535

DSC_3540

DSC_3552

 

DSC_3572

DSC_3599

DSC_3603

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *