Музика не знає кордонів: Легенди світового джазу з’їхалися до Львова на Alfa Jazz Fest (фоторепортаж)

Пять днів Львів гойдався на теплих джазових хвилях.

Пять днів Львів трусило від джазової пристрасті.

Пять днів Львів насолоджувався терпким, мов вино присмаком джазу.

Від 25 по 29 червня у Місті Лева відбувся ювілейний п’ятий міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest, який цьогоріч зібрав на музичних майданчиках найкращих представників цієї течії як з України, так і зі всього світу. Кореспондент «Версій» побував на фесті, щоб розповісти про цю надважливу для українських меломанів подію.

Музика звучала на трьох сценах: на Площі Ринок, у дворі Палацу Потоцьких та на головній сцені Едді Рознера в парку відпочинку ім. Б.Хмельницького. На перших двох майданчиках організували безкоштовні концерти, вхід на головну сцену лише за квитками. Однак ті глядачі, що не мали змоги потрапити до зали, змогли влаштуватися просто неба у парку та насолоджуватися виступами видатних джазменів на великих плазмових екранах.

Склад учасників цьогорічного«Alfa Jazz Fest» сміливо можна назвати зірковим. Ще ніколи за всю історію фестивалю не виступала така кількість джазових музикантів світового масштабу. Цьогорічний фест зібрав більше 100 музикантів з 10 країн світу.

Серед українських виконавців особливо варто виділити виступ харківського Acoustic Quartet та вокалістки Анни Чайковської, яку преса вже встигла охрестити «перлиною українського джазу».

Аня Чайковська – харківська співачка, що активно концертує як Україною, так і Росією, вміючи у нинішні складні часи краще за всіх політиків та дипломатів об’єднати за допомогою музики обидві країни.

На другий день фестивалю на Площі Ринок музиканти представили нову джазову програму з присмаком українського фолку.

Серед хедлайнерів Alfa Jazz Fest 2015 – легендарний джазовий гітарист Джордж Бенсон, відомий кубинський музикант Пакіто ДіРівера, молода та харизматична японська піаністка Хіромі, яка виступила у Львові в складі свого найвідомішого проекту The Trio, екс-партнери легендарного Майлза Девіса гітарист Майк Стерн та саксофоніст Білл Еванс, які вийшли на сцену у складі супергурту The Mike Stern/Bill Evans Band разом з басистом Томом Кеннеді та барабанщиком Стівом Смітом.

Найбільш очікуваними для прихильників джазу були виступи саксофоніста Уейна Шортера та легендарного піаніста Хербі Хенкока. До слова, ці двоє музикантів є засновниками та членами правління Міжнародного комітету артистів за мир (ICAP) і їхній виступ у такий складний для України час є знаковим. Адже джаз – музика, що не знає кордонів. Джаз – музика, що здатна об’єднувати. Джаз – музика миру.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії».

Фото Руслана КОЗЛОВА та Альони ЧОРНОЇ

  DSC_0107

«Джазова веснянка». Дівчина-перлина українського джазу Анна Чайковська та Acoustic Quartet

DSC_0018

«Саксофон треба тримати ніжно. Немов жінку». Кубинський саксофоніст та кларнетист Пакіто ДеРівера провів у музичній школі-інтернат ім. С.Крушельницької майстер-клас як треба займатися джазом

DSC_0069

DSC_0119

DSC_0134

Джаз у Львові і Львів у джазі

_DSC0723

Спокійний та врівноважений джазмен-буддист Уейн Шортер вводить слухачів у нірвану

_DSC0412

Справжній джазовий хамелеон Хербі Хенкок вдало поєднує джаз, блюз, рок, соул, фанк, диско, електронну музику, хіп-хоп та навіть елементи класичної музики

_DSC0099

Експресія пошепки: Японська піаністка Хіромі в одній композиції може поєднувати абсолютно різні емоції

Джордж Бенсон

Гітарист-романтик Джордж Бенсон змусив ридати весь зал

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Музика не знає кордонів: Легенди світового джазу з’їхалися до Львова на Alfa Jazz Fest (фоторепортаж)”