Герої нашого часу або Доба цинізму

Вони диктують «правила гри» для молодого покоління. Їхні обличчя зображені на футболках ваших дітей, їхні фрази стали афоризмами, вони увійдуть в історію мас-медіа та літератури, як потужні постаті, що стали героями епохи.

«Версії» презентують топ-10 людей, які формують ментальність саме українських підлітків. Мікс всесвітньовідомих легенд і українських героїв – усіх, хто своєю діяльністю безпосередньо впливає на характер молодих українців та українок.

10 місце: Емі Вайнхауз

Єврейка, алкоголічка, наркоманка та пройдисвітка, Вайнхауз стала «грозою» усіх британських вечірок, наркодиспансерів і в’язниць. Образ різкої, незграбної, але неймовірно талановитої та стильної Емі став культовим для світової поп-культури загалом і молодих поціновувачів поп-джазу зокрема. Вона ламає стереотипи, ігнорує правила і цинічно реагує на усі зауваження критиків. Вайнхауз стала іконою особистої незалежності, опору і геніальності.

9 місце: Артемій Лєбєдєв

Скандальний син журналістки Тетяни Толстої, найбагатший дизайнер на теренах колишнього СНГ, лайливий нахаба, Лєбєдєв підкорив світ своїм оригінальним баченням дизайну. Він – один з перших асів, який за мільйони доларів почав робити дизайн цілих міст! Сторінка Артемія Лєбєдєва в ЖЖ має мільйони читачів і є однією з найбільш рейтингових у «Live Journal».

8 місце: Віктор Пєлєвін

Пєлєвін не роздає інтерв’ю, не фотографується, не спілкується з читачами. Його загадкова постать обросла плітками, загадковими фактами, непідтвердженими історіями. Пєлєвін – геній пост-модернізму, творчість якого важко конструктивно окреслити (звичайно, якщо ти не літературний критик). Великий плюс Пєлєвіна в тому, що він годиться для будь-якої читацької аудиторії: від юних неформалів до дорослих книголюбів. Універсальний, пафосний, загадковий….

7 місце: Ірена Карпа

Карпа – українська письменниця, співачка, журналістка. «Люди п’ють, жінки танцюють», «Кожний, хто сміється з українських слів штибу «краватка» чи «кватирка», автоматично потрапляє у розряд безнадійних дебілів!», «Життя собі просто йде. Правда, інколи воно просто йде на х**». Ці та багато інших висловлювань скандальної Карпи злітають з уст стотисячної армії молодих поціновувачів літератури. До речі, нещодавно Ірена Карпа народила доньку. Та, не зважаючи, на це, вже за кілька тижнів у Львові відбудеться концерт її гурту.

6 місце: Барт Сімпсон

Часом аж надто відвертий, самовпевнений, дотепний хлопчак на скейті побив рекорди за кількістю цитат і зображень на одязі. Сімпсон молодший став брендом через влучне висміювання суто американської моделі життя. Максимум цинізму – мінімум інтелекту, Барт і досі залишається зразком для багатьох тінейджерів.

5 місце: Лесь Подерв’янський

Цинічний, дотепний і саркастичний письменник, чиї вислови стали «крилатими»: («Спеціальне пояснення для дітєй пріроди», «Лєбєдь красівий, як лєбєдь, а обізяна, як обізяна», «Купатися чи не купатися…») Подерв’янський – живий класик, геній «стьобу», гульвіса-інтелектуал, невиправний цинік.

4 місце: Сергій Жадан

Один з найкращих українських поетів. У Жадана закохані молоді українські інтелектуали і юні харківські (і не тільки) дівчатка, з якими, подейкують, молодий Жадан дуже любив крутити недовготривалі романи. «Як сказав Христос, розкинувши руки, «Я ще повернусь, суки»! – Такий він різкий і дотепний, Жадан.

3 місце: Земфіра

Вона увірвалася в наше життя і тепер майже жодна молода людина не уявляє своєї юності без музики Земфіри. Її фрази, міміка, рухи, тембр голосу міцно закарбувалися в нашій свідомості. Земфіра Рамазанова «виховала» водночас кілька поколінь, які закохалися в деталі її текстів, мелодичність музики, гостроту характеру.

2 місце: Том Йорк

Британський музикант, вокаліст гурту «Radiohead», до 6 років страждав від недуги – паралічу правого ока. Тож все дитинство майбутня легенда потерпала від болючих і складних операцій.  Йорк упізнаваний завдяки своєму характерному голосу, вібрато, частому застосуванню фальцету, вмінню брати й витягувати дуже високі ноти.

1 місце: Доктор Хаус

Дитя 21 століття. Істинний геній цинізму. Персонаж, у якому максимально вдало поєдналися високий інтелект, неперевершені професійні здібності, небанальна сексуальність, гостре почуття гумору, стійкість і, як би не дивно це звучало… прихований стриманий гуманізм. Лікар Грегорі Хаус зайняв належну нішу в нинішній медійній культурі. Найдивніше, що зробив це достойно, – а це рідкість для сучасних серіалів. Розум, дотепність, ну і звичайно ж, – цинізм!

Тож не важко помітити, що всі «герої нашого часу» – невиправні циніки. Доба цинізму? Суспільство стоїть на порозі висміювання старих правил. Якими будуть нові, залежить… на жаль, не від нас, а від того, чим «нагодують» наш мозок завтра. Аналізуйте, панове! І не здавайтесь!!!

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *