Грудневий «Розмай» у Чернівцях

Юні  художники представили на «Буковинський розмай»  понад 1000 робіт з усієї області. Проект триває в Чернівцях уже 36 років.

 

Стіни Центру культури «Верніcаж» на вул. І Франка ущент завішані картинами. Під час підготовки виставки хтось пожартував, що доведеться вішати роботи й на стелі. «Буковинський  розмай» дивує цілком очікувано: своєю масштабністю, неповторністю й професійністю. Картини дітей – і це беззаперечно – виконані цілком фахово. Без усяких «незважаючи».. І це не просто рівень відібраних картин. За свідченням голови журі, члена облорганізації НСХУ Юрія Твердохліба, під час відбору журі майже нічого не відкинуло із запропонованих робіт.

«Нинішня виставка ще професійніша, порівняно з минулими  роками,– зауважила на відкритті очільниця обласного управління культури, відома поетеса Віра Китайгородська. –  Я  назвала би цю виставку «Буковинським Різдвом», так тут усе колоритно, святково і щиро».

«Буковинський розмай» – проект, у якому навіть цифри працюють на здивування і захоплення: на 36-у обласну виставку-конкурс творчих робіт учнів художніх шкіл і образотворчих відділів шкіл мистецтв 570 талановитих дітей з усієї Чернівецької області представили  понад тисячу робіт, а точніше – 1024. Це один із наймасштабніших дитячих мистецьких проектів в Україні. І це при тому, що в багатьох селах немає художніх шкіл і діти їздять до сусіднього села чи до райцентру на навчання.

В експозиції представлені  академічний рисунок, графіка, живопис, композиція, рекламний плакат, скульптура, декоративно-ужиткове мистецтво, роботи з пленерів. Окремим сегментом варто визначити роботи ІІ-го етапу обласного конкурсу творчих робіт учнів, присвячених 100-річчю від дня народження письменника Михайла Івасюка за мотивами збірки «Казки Буковини».

Роботи вражають також розмаїттям жанрів і тем. Натюрморти, зимові свята, гуцули, великодні замальовки, затишні куточки Чернівців і навіть шопінг… Унікальні роботи із пластиліну, стилізовані сумочки, вишиті серветки, писанки, ляльки-мотанки, роботи на склі…

Звісно, і сучасні українські реалії й тема патріотизму не оминули дитячої уяви. Кілька картин зі щемною назвою «Герої не вмирають». Мальована карта України, зшита жовто-блакитною ниткою: «Україна єдина». І «Україна-зернятко» –  карта нашої країни, викладена із різнобарвних зернин…

Миколу Шкрібляка, директора Учбово-методичного центру культури Буковини, мабуть, важко здивувати, але й він не приховує захвату: «Ми бачимо весь «Вернісаж» у дитячих роботах. І роботи професійні, часом навіть не дитячі за тематикою, хоча й виконані дітьми. Сподіваюся, що нам вдасться знайти кошти, аби сплатити реєстраційний внесок і потрапити до  Книги рекордів України як найбільшій у країні за тривалістю виставці дитячих малюнків. Та й за кількістю робіт. Адже ця виставка відбувається вже 36 років поспіль. Першим її учасникам нині вже по 45-50 років».

Так, у далекому вже 1981-1982-му навчальному році директор Чернівецької дитячої художньої школи Віктор Макогон і відомі викладачі школи, які, на жаль, рано відійшли увічність, Алла Дутківська й Олена Михайленко ініціювали першу обласну виставку робіт учнів дитячих художніх шкіл. Від 1997 року вона відбувається під назвою «Буковинський розмай».  За весь цей час участь у виставках взяли 13196 учнів. І це при тому, що Чернівецька область – найменша в Україні.

Цього року журі має відзначити майже 6 десятків творчих робіт у 9 номінаціях.  Усі вони автоматично увійдуть до складу обласної дитячої картинної галереї, яка колись таки буде створена, як мріють усі причетні до організації «Буковинського розмаю».

Цікаво, що відвідувачі виставки щоразу цікавляться, чи можна придбати ту чи іншу роботу. Звісно, можна – якщо домовитеся з автором.

Василь БЕЖЕНАР, методист художніх шкіл Учбово-методичного центру Буковини

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *