Чоловічій хоровій капелі «Дзвін» – 45!

4 грудня хорова капела викладачів чернівецького Національного університету дасть святковий концерт з нагоди річниці від заснування. Про історію, досягнення і плани колективу «Версіям» розповідає художній керівник «Дзвону» Любомир РАВЛЮК.

афіша

– Ідея створення хору викладачів університету належала науковцям-ентузіастам, яких об’єднувала любов до світової хорової класики та народної музики. Репетиції хорової капели розпочалися у жовтні 1969 року. Двічі на тиждень вечорами репетирували та працювали над репертуаром. Перший виступ капели відбувся 1970 року в с. Чернятин Городенківського району на Івано-Франківщині. Першим художнім керівником хору був диригент Василь Гаврилюк. Пізніше з капелою працювали хормейстери Андрій Плішка і Тарас Стінковий.

За роки існування в капелі брали участь майже 200 членів. У різні роки тут співали професор Тарас Кияк, відомий громадський діяч, журналіст, еколог Віктор Фреліх, поет Віталій Демченко, літературознавець Анатолій Добрянський. З капелою співпрацювали як солісти Заслужені артисти України Семен Шкурган (батько відомого тенора Андрія Шкургана), бандурист Василь Пиндик, піаніст Валерій Ломанець. Тривалий час у капелі співав колишній вояк УПА Святослав Мельничук, який пізніше організував відомий хор «Гомін Буковини».

Нині колектив налічує два десятки учасників, четверо з яких співають у хорі від дня його заснування. Це Ярослав Бачинський, Іван Зушман, Роман Мацьопа, Антон Садов’як.  На жаль, наймолодшим учасникам капели теж уже за 50. У молоді нині інші музичні смаки, інші захоплення та й часу на улюблене заняття за роботою майже не залишається. На жаль, за останні роки до нас приєдналося тільки два молодих хлопці.

Капела – єдиний на Буковині колектив, який виконує пісні нашого земляка Сидора Воробкевича. Його хорові твори маловідомі і важкі для виконання, тому за них мало хто береться. У нашому репертуарі також українські та російські народні пісні, колядки, молитви, авторські патріотичні та стрілецькі пісні, колядки. Чималих зусиль до формування репертуару доклав доцент кафедри теоретичної фізики Іван Зушман. Усе життя він шукає, збирає і дає нове життя козацьким і стрілецьким пісням. Власними зусиллями Іван Михайлович упорядкував і видав збірник невідомих широкому загалу козацьких стрілецьких пісень.

Особливо слід відзначити соліста капели, професора Володимира Маслюченка – талановитого самодіяльного композитора. Він часто виступає з авторськими піснями на слова Тараса Шевченка, Івана Франка, Олександра Олеся, Ліни Костенко та інших відомих українських поетів. Публіка завжди викликає його на біс!

Раніше капела активно гастролювала селами Буковини, сусідніми областями, але тепер гастролі відбуваються за принципом: «Ми вас нагодуємо, а ви нам у клубі заспіваєте». Університет підтримує нас, чим може, іноді трохи грошей дають спонсори, але цих грошей не вистачає на усі потреби колективу. Робити рекламу хору особливо немає за що, тому, скориставшись нагодою, запрошую усіх бажаючих до Мармурової зали ЧНУ 4 грудня о 16 годині на святковий концерт. Будемо раді співати для вас!

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *