Час, історія, релігії, книги, діти… Усе це Єрусалим Раїси РЯЗАНОВОЇ

Чернівчанка Раїса РЯЗАНОВА – художниця, ілюстратор і упорядниця книг, поетеса непересічної образності. Поетично й безпосередньо вона сформулювала головне своє враження від Єрусалима: «Такої черги за книгами я давно не бачила!»

 

Раїса Рязанова була в Ізраїлі, в Єрусалимі зокрема, не уперше. Цього разу разом з власниками видавничого дому «БУКРЕК» Дариною та Миколою Максимцями вона брала участь у Єрусалимському книжковому ярмарку. На зустрічі в Артінфоцентрі «Сzernowitz» Раїса Леонідівна, можна сказати, провела 2 екскурсії – древнім Єрусалимом і його сучасним книжковим життям.

Міжнародний Єрусалимський книжковий ярмарок – масштабний захід, у якому беруть участь видавництва різних держав світу. Україна уперше брала в ньому участь офіційно. На стенді України – одному з найменших,  до речі, представили книги 5 українських видавництв.

Раїса Рязанова як художник, поет і людина, що давно працює у сфері книговидавництва, поділилася деякими штрихами побаченого. Перш за все, цілком зрозуміло, що великі, яскраві стенди й численні експозиції книг «по кишені» тим країнам, де видавнича сфера має підтримку держави, а не б’ється самотужки, на ентузіазмі одиниць, практично Дон-Кіхотів Книги.

Чого далеко ходити, коли за всі дні виставки посол України в Ізраїлі не знайшов часу відвідати українських учасників, підтримати хоча б на рівні простого спілкування.

Натомість велику частину часу пробула біля українського стенду наша чернівчанка, журналістка й письменниця, яка нині мешкає у Нью-Йорку, Ліля Костюк-Друкман…

Натомість мали можливість поспілкуватися із нашим же чернівчанином, а нині головою Спілки російськомовних письменників Ізраїлю Леонідом Фінкелем…

І таких «натомість» у щоденному спілкуванні із відвідувачами ярмарку було щодня не одне.

А «Букрек» мав-таки родзинку на цьому ярмарку: підручники для школярів із вивчення івриту у яскравих і дитинно «конкретних» ілюстраціях від Раїси Рязанової. Можна сказати, що це не просто картинки до вивчення мовного матеріалу, а додаткова бесіда з предмету вивчення.

Може, головний висновок з нинішнього ярмарку Раїса Рязанова привезла такий:

«Ізраїльтяни дуже полюбляють книги і дітей. На виставці і дітей, і книг було «неміряно». Поруч із виставковим павільйоном вирував величезний книжковий ярмарок-продаж, і всі відвідувачі були з дітьми різного віку. В Ізраїлі взагалі прийнято відвідувати таку громадські заходи із дітьми. Усі купували багато книжок. За книгами стояли черги. Я такого давно не бачила!»

Вл.інф., фото з архіву Раїси Рязанової

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *