Знищення первоцвітів розпочато. Чи буде цьому кінець?

Цьогоріч вже 13-15 лютого на вулицях м. Чернівці з’явилися торгівці первоцвітами – першими весняними дикоростучими квітами. Провісник весни у нашому регіоні – Шафран Гейфелів.

За ним виринуть Підсніжник Білосніжний, Білоцвіт Весняний, Горицвіт Весняний тощо.

Більшість продавців первоцвітів знають про свої незаконні дії. На жаль, цього не відає переважна більшість покупців весняних квітів. А попри це перелічені вище й багато інших перших дикоростучих весняних квітів занесені до Червоної книги України – їм загрожує знищення й зникнення. Кабінет Міністрів України своєю Постановою № 1030 від 7 листопада 2012 р. встановив розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження рослин, занесених до Червоної книги України. Зокрема, за зірвану одну зі згаданих вище дикоростучих рослин штраф 62 грн. А продають їх сотнями, якщо не тисячами. Невдовзі на весняні дикоростучі квіти чекає ще  один чорний день – жіночий день 8 березня.

Бачачи скільки червонокнижних первоцвітів щорічно намагаються продавати браконьєри та їх помічники, робимо висновок, що успіхи Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області та поліції, щодо збереження весняних дикоростучих квітів надзвичайно скромні.

Ми, пересічні громадяни, небайдужі до майбутнього флори України, не тільки повинні, а й можемо зробити посильний внесок у шляхетну справу збереження для наших дітей та онуків квітучої країни: НЕ КУПУЙМО У БРАКОНЬЄРІВ  ДИКОРОСТУЧІ ПЕРВОЦВІТИ. Принаймні зменшення попиту на весняні дикоростучі квіти не спонукатиме до їх знищення.

Ярема Тевтуль, голова ради ГЕО «АкваБук»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *