Зловмисники викрали 47-річного власника мережі ювелірних магазинів

У результаті спецоперації працівників Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України та Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Кіровоградській області затримано злочинну групу у складі чотирьох місцевих мешканців, 1983-1984 років народження. Зловмисники викрали 47-річного власника мережі ювелірних магазинів Сергія С. і вимагали у його родичів викуп в розмірі 2 млн. доларів США або 50 кг золота.

Як повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ – начальника ГУБОЗ МВС України Володимир Бедриківський, зловмисники, інсценувавши дорожньо-транспортну пригоду з автомобілем «Мерседес», на якому пересувався керівник згаданого підприємства, витягли його з автомобіля та, погрожуючи зброєю, пересадили до свого авто. Підприємець намагався чинити опір, але його жорстоко побили, одягли наручники, заклеїли очі скетчем та вивезли до приватного будинку у Кіровограді.

Троє діб бізнесмена утримували в заручниках, фактично без їжі, вимагаючи у його рідних викуп – спочатку 2 млн. американських доларів або еквівалент золотом, потім цю суму зменшили у двічі.

Родичі заручника звернулися за допомогою до спецпідрозділу боротьби з організованою злочинністю. В результаті оперативної комбінації в обмін на життя підприємця зловмисникам передали 25 кг срібла, пофарбованих під золото. Отримавши «першу частину викупу», викрадачі відпустили жертву. Утім, розрахунки зловмисників отримати решту викупу не справдилися – невдовзі вони самі опинилися за ґратами.

За даним фактом слідчим управлінням УМВС України в Кіровоградської області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 147 (захоплення заручника) та ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального Кодексу України.

У ході подальшого розслідування працівники УБОЗ викрили й інші факти протиправної діяльності учасників злочинного угруповання. Зокрема, 2007 року в місті Кіровоград у під’їзді житлового будинку учасники ОЗУ, застосувавши молотки, скоїли розбійний напад на приватного підприємця Валерія Г., 1963 р.н.. Завдавши йому тяжких тілесних ушкоджень, грабіжники відібрали 30 тисяч американських доларів. За даним фактом слідчим відділом Кіровоградського міськвідділу було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 187 (розбій) КК України. Торік у травні зловмисники скоїли також із застосуванням вогнепальної зброї ще один розбійний напад на кіровоградського підприємця.

Наразі розслідування триває. Вирішується питання про порушення кримінальної справи відносно зловмисників за фактами бандитизму.

Слід зазначити, що упродовж останнього часу в Україні зафіксовано збільшення кількості злочинів, пов’язаних з викраденням людей або захопленням заручників з метою отримання викупу. Аналітики ГУБОЗ МВС пов’язують це, насамперед, із зменшенням латентності таких протиправних дій. Тобто родичі потерпілих здебільшого не ведуть перемовини з викрадачами самотужки, а звертаються за допомогою до фахівців, зокрема, спецпідрозділу по боротьбі з організованою злочинністю. Минулого року спецпідрозділи БОЗ успішно провели майже 20 спецоперацій зі звільнення заручників. Загалом органами внутрішніх справ торік розкрито понад 230 фактів злочинної діяльності, пов’язаної із незаконним позбавленням волі або викраденням людини.

Зокрема, торік у серпні в результаті спецоперації працівників ГУБОЗ МВС України спільно з УБОЗ ГУМВС України в м. Києві було затримано озброєного злочинця, який з метою отримання викупу в сумі 200 тисяч євро викрав та незаконно утримував доньку комерційного директора одного з ПП столиці. Заручницю звільнено.

У вересні 2008 року працівниками спецпідрозділів БОЗ було звільнено директора одного з підприємств Києва та його знайому, за життя яких викрадачі вимагали 20 млн. грн. Організаторів викрадення затримано.

У Донецькій області працівниками БОЗ затримано учасників міжнародної організованої групи, які захопили в заручники студентку Донецького національного університету та вимагали за її життя 200 тисяч доларів США. Заручницю звільнено.

Як правило, організовані злочинні групи вчиняють такі злочини із використанням вогнепальної зброї. До злочинів вони зазвичай ретельно готуються: застосовують технічні засоби, аби відстежити маршрути та графік пересування майбутніх жертв, перевіряють їх платоспроможність тощо. Утім, зафіксовано й факти, коли жертви інсценують своє викрадення (насамперед, діти заможних батьків), аби отримати кошти для власних потреб.

Прес-служба ГУБОЗ МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *