У спецустановах – телефони довіри

Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності МВС України було створене торік. Помічником начальника УМВС в Чернівецькій області з цих питань став полковник міліції у відставці Микола ДОКАШ. Через 8 років після виходу на пенсію з посади першого заступника начальника УМВС області – начальника УБОЗ він повернувся до органів міліції.

– З якою метою створені ці посади та що входить до Ваших обов’язків?

– У структурі МВС налагоджено систему відомчого контролю за дотриманням прав людини в роботі органів ВС, відповідно до міжнародних стандартів у галузі правоохоронної діяльності. У повсякденній діяльності в нашому Управлінні зроблено ставку на реалізацію таких стратегічних завдань, як протидія катуванням і жорстокому поводженню; забезпечення прав мігрантів та шукачів притулку; протидія расизму, ксенофобії, а також наркозлочинності; вдосконалення діяльності підрозділів ДАІ; запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми; дотримання права на мирні зібрання та об’єднання, тобто рівень забезпечення громадського порядку під час масових заходів, акцій та демонстрацій, виборчих кампаній; правовий та соціальний захист працівників органів внутрішніх справ.

– Як все це реалізуєте?

– У нас діє постійна мобільна група з питань дотримання прав людини, до складу якої, крім співробітників міліції, входять представники громадськості. Їхня присутність – обов’язкова умова для виїзду групи. Я є координатором мобільної групи і відповідальним секретарем Громадської ради при УМВС області.

Новітні виклики в галузі дотримання прав людини, з якими стикається міліція, спонукають до активнішої співпраці з правозахисним співтовариством, міжнародними організаціями, громадськими формуваннями.

Саме тому і була створена Громадська рада, 60% якої складається з представників громадських та правозахисних організацій, благодійних фондів. Це консультативно-дорадчий орган, який надає методичну допомогу в реалізації завдань Міністерства з дотримання прав людини та здійснює громадський контроль за цією важливою складовою діяльності органів.

Я особисто прийняв 57 громадян. Подано 18 офіційних звернень, які передані для подальшої перевірки відповідним галузевим службам; ініційовано 8 службових перевірок. Мобільна група буковинської міліції 66 разів виїжджала на перевірки територіальних підрозділів і спецустанов міліції.
– Кілька слів про права затриманих і тих, які перебувають у спеціальних установах міліції

– Це один з найважливіших напрямків роботи помічників та Громадських рад з прав людини. Перевірки показали, що, незважаючи на недостатнє фінансування, УМВС області здійснило цілу низку заходів, спрямованих на створення належних умов для осіб, утримуваних у спецустановах міліції.

Нині матеріально-технічне забезпечення спеціальних установ міліції значно покращилося: закуплені постільна білизна, столові прибори, матраци, медичні аптечки та лікарські препарати, кварцові лампи. Для затриманих і заарештованих осіб, які перебувають у спецустановах міліції, встановлені телефони довіри.

За матеріалами СЗГ УМВС в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *