Прев’ю двох московських днів…

Москва. Красна площа.

21-22 квітня 2011.
Два дні у Москві – це і молодіжний симпозіум, і спектакль «Маска і Душа» Юрія Любимова,  і  Садове кільце, і Собор Василія  Блаженного, і виставка малюнків художників журнала «Веселые картинки» в ГУМі, і Страсна п’ятниця, і перемога у Восьмій Міжнародній Олімпіаді з історії авіації і повітроплавання ім. О.Ф. Можайського, і незабутнє спілкування у «Клубі авіабудівників», і нічна Красна площа, і бажання знову повернутись сюди…

До Москви зараз дорога нелегка і далека…

А відрядження до Москви – це скоріше виняток, аніж буденність. І коли ми отримали лист-запрошення на участь у Молодіжному симпозіумі, який був підписаний М.Л. Попович, військовим льотчиком-випробувачем 1-го класу, професором, академіком ПАНІ, полковником-інженером, 101-кратною рекордсменкою світу, Героєм Соціалістичної Праці, без жодного перебільшення – це було почесно, відповідально і здавалось майже нереальним.
Але тепер напевно здається фантастичним і те, що Вікторія Угорська привезла з Москви три нагороди: сертифікат заочного першого туру олімпіаду, де її робота визначена найкращою, сертифікат найбільш популярної серед відвідувачів сайту Олімпіади історико-дослідницької роботи “Через терни до зірок, або Загін космічних дворняг” і головна нагорода – Диплом за ІІ місце Восьмої Міжнародної Олімпіади з історії авіації і повітроплавання ім. О.Ф. Можайського, яка присвячена 50-річчю першого у світі орбітального польоту Ю.О. Гагаріна.

Вікторія Угорська, дипломант олімпіади, Р.Д. Тонкович, член журі, військовий льотчик, авіажурналіст, Почесний член Авіаційного співдружності «Світи Ілля», Кавалер Почесного Золотого знака пілота ВПС і ППО Армії Сербії, консультант Вікторії, Т.Т. Спориніна, науковий керівник.
Вікторія Угорська, дипломант олімпіади, Р.Д. Тонкович, член журі, військовий льотчик, авіажурналіст, Почесний член Авіаційного співдружності «Світи Ілля», Кавалер Почесного Золотого знака пілота ВПС і ППО Армії Сербії, консультант Вікторії, Т.Т. Спориніна, науковий керівник.

У заочному турі взяли участь юнаки і дівчата з 51 регіону шести країн світу, у тому числі з 9 регіонів України. А у фіналі на симпозіумі були представлені дослідницькі роботи шістнадцяти учасників із різних регіонів Росії, Республіки Азербайджан, Республіки Казахстан та України. І ось переможці цьогорічної олімпіади: 1 місце: Вагабли Еміль (Республіка Азербайджан, Баку); 2 місце: Карпов Андрій (Росія, Москва), Угорська Вікторія (Україна, Чернівіцька область); 3 місце: Івахнов Роман (Росія, Республіка Саха (Якутія)).

Фотографія на пам’ять

Для мене і Вікторії – це велика честь бути присутніми на такому рівні науковому заході.

Виступ Вікторії Угорської на симпозіумі (фото Ольги Гвоздєвої з сайту олімпіади)


Ці два дні в Москві – незабутні. Велике спасибі організаторам олімпіади за можливість для учнів  демонстрації  своїх досліджень з історії авіації та повітроплавання, з основ аерокосмічної техніки. Кожен учасник показав високий рівень знань, вніс свій погляд на проблему, яку він досліджував і демонстрував у своїй презентації. Одними з найбільш пам’ятних моментів олімпіади (а їх було багато) – це перші зустрічі 21 квітня, очне знайомство один з одним, жеребкування, прогулянка по нічній Москві, відкриття симпозіуму 22 квітня, представлення членів журі – відомих вчених, конструкторів, льотчиків-випробувачів, журналістів, письменників, нагородження переможців першого етапу олімпіади, виступи учасників олімпіади, прес-конференція, виступ школярів ліцею № 1550, оголошення переможців другого етапу, вищу нагороду – медаль імені А.Ф. Можайського достойно здобув Еміль Вагабли , закриття симпозіуму, екскурсія по Московському машинобудівному виробничому підприємству «Салют», прощальний вечір … зі сльозами на очах …

Під час нагородження

Ми вдячні всім організаторам, учасникам за незабутні дні симпозіуму.
А також тим, хто допоміг нам приїхати на олімпіаду: міському відділу освіти, моєму другові Lyubov Latreille і ВАТ “Мотор Січ”.
Ще раз велике спасибі всім! І успіхів всім!

Тетяна Спориніна, “Версії”.
21-22 квітня 2011, Москва, фото автора.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 коментарів “Прев’ю двох московських днів…”