Заплави Черемошу стануть заповідними у складі Вижницького НПП

Унікальні природні комплекси Черемошу й Дністра виведуть з господарської діяльності місцевих лісгоспів і передадуть національним природним паркам. Таким чином суттєво зросте природно-заповідний фонд Чернівецької області.

Утричі (від 38 га до 106 га) розширюють заповідну зону довкола знаменитих Смугарських водоспадів (Розтоки на Путильщині), які увійшли до списку десяти природних чудес України. На заповідні об’єкти з цілковитою забороною господарської діяльності в них перетворяться й гірські праліси буковинських Карпат.

«Як бачимо, плани з розширення на Буковині мережі природно-заповідного фонду (ПЗФ) стають реальністю, – наголосив заступник голови Чернівецької ОДА Олексій Бойко. – В Мінприроди (яке щойно розділилося з Мінекоенерго на два профільних міністерства – ред.)  погодили наукове обґрунтування приєднання 131 га лісового масиву, заплав і надзаплавних терас річки Черемош до Національного природного парку «Вижницький». На завершальній стадії робота науковців з обґрунтування передачі 664 га уздовж Дністра до складу НПП «Хотинський».

Розширення НПП «Вижницький» відбувається за рахунок ділянок правого берега Черемошу біля с. Іспас  (10 км від Вижниці), які нині перебувають у користуванні Берегометського лісомисливського господарства та Вижницького держспецлісгоспу АПК. Черемош тече тут широкою долиною з великою кількістю проток і островів в оточенні ялицево-букових лісів, формуючи неповторні краєвиди гірської Буковини. Ця територія має важливе природоохоронне, водоочисне та ландшафтоутворювальне значення, виконує важливу берегоукріплювальну функцію. Вона включена до європейської природоохоронної мережі «Natura-2000» як важливий осередок біорізноманіття гігрофільної (водолюбної) фауни і флори, серед яких трапляються й червонокнижні види. «Переведення цих земель у природно-заповідний фонд забезпечить невиснажливе використання природних ресурсів, сприятиме збереженню природи Карпат, підвищить репрезентативність Буковини, її рекреаційний і туристичний потенціал», – підсумовується в науковому обґрунтуванні науковців кафедри ботаніки, лісового та садово-паркового господарства ЧНУ ім. Федьковича під керівництвом професора Іллі Чорнея.

Довідково

Чернівецька область входить до п’ятірки областей з найбільшим показником природно-заповідного фонду – 110 тисяч гектарів, що становить 12,8% від її території. Це більш ніж удвічі перевищує загальнонаціональний показник – 6,05% національної території. До заповідних територій входять понад 8 тисяч об’єктів загальною площею 3,3 млн га, серед яких 19 природних та 4 біосферних заповідника, 49 національних природних парків, 45 регіональних ландшафтних парків, а ще пам’ятки природи, заказники, ботанічні та зоологічні сади, дендропарки та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, заповідних урочища. Попри це, площа природно-заповідного фонду в Україні є недостатньою і залишаться значно меншою, ніж у більшості країн Європи, де середній відсоток заповідності становить 15%.

Світлана ІСАЧЕНКО

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *