Україну викреслили із чорного списку країн, які відмивають “брудні” гроші

Україна, виходячи з результатів перевірки міжнародних експертів Moneyval, не потрапляє до чорних списків країн, які відмивають гроші та фінансують тероризм, в той час як є європейські країни, які ризикують потрапити до цього списка. Про це повідомив директор Департаменту фінансового моніторингу Національного банку України Ігор Береза.

“Якщо за результатами першого та другого раунду перевірки Україна потрапляла до цих списків, то зараз мова не йде про включення нашої країни до будь-яких списків”, – сказав Береза.

При цьому він підкреслив, що перевірка охоплювала всі сектори економіки і всі державні структури і міжнародні експерти особливо відмітили зусилля банківського сектора України в напрямку боротьби з відмиванням грошей.

Нагадаємо, раніше міжнародні експерти прирівняли Україну за оцінкою боротьби з відмиванням грошей до таких країн, як Австралія, США, Канада, Сінгапур, Данія, Швеція і Швейцарія. Експерти відмічали значний рівень міжвідомчого і міжнародного співробітництва України з цього питання, а також позитивний вплив заходів НБУ на виконання банківським сектором України законодавства в сфері фінансового моніторингу.

Водночас, за даними фахівців, в Україні через корупцію, фіктивне підприємництво, ухиляння від сплати податків і шахрайства існують значні ризики відмивання грошей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *