Уряд загрався з ціною на газ – Безсмертний

Уряд має нести політичну відповідальність за провал роботи в енергетичному секторі. Про це вчора у Чернівцях заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

«Вся історія навколо підвищення ціни на газ свідчить про кричущу некомпетентність уряду, який замість виконання своїх обов’язків грається в політику. Ціна на газ – це ціна монополізму. Виглядає так, що вигравши суд у «Газпрому», всі заспокоїлися. Уряд має нести політичну відповідальність за провал цієї роботи», – сказав політик.

Безсмертний переконаний, що влада загнала Україну в ситуацію, коли ціну все одно доведеться збільшити, інакше – дефолт.

«Були взяті відповідні зобов’язання, потім їх почали уникати. Що в підсумку? Замість прийняття рішення навесні, щоб був час підготуватися до опалювального сезону, вирахувати тарифи, уточнити списки отримувачів субсидій, заспокоїти людей, зараз все буде робитися в пожежному порядку. До опалювального сезону залишилася пара тижнів, але ніхто не знає, до чого готуватися, скільки що буде коштувати», – зауважив він.

При цьому політик нагадав, що і керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв, і віце-прем’єр Степан Кубів заявили, що рішення про підвищення ціни прийнято, але ні один, ні другий не сказали, на скільки. При цьому озвучене прем’єром зростання ціни на 23%, виявляється, не точне. «І тут виходить міністр соціальної політики із заявою, що ніяких рішень немає, нічого не ясно і всі заяви передчасні. Вибачте, але це не командна робота. Складається враження, що кожен грає сам за себе. Що повинні думати прості люди, які дивляться на цей цирк? Яка в них буде повага до влади?», – зазначив він.

Безсмертний вважає, що Україна фактично перебуває на гачку МВФ, але цього можна було уникнути. Зокрема, на його думку, необхідно навести лад на газовому ринку, де зараз втрачаються мільярди, бо ніхто не знає скільки у нас споживачів газу. Крім того, створити умови для збільшення власного видобутку, а також провести системну роботу з енергозбереження.

Політик розповів, що зараз маємо 15 тисяч державних установ, які опалюються газом, їх терміново треба перевести на інші джерела отримання тепла. Зокрема, на теплові насоси, які вперше у світі було зроблено на Шебелинці в Україні. Тепер їх випускають шведи, німці, і уже поляки, а у нас про це «ніхто нічого не говорить».

Фото Олександра Косарєва

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *