Тисяча проблем довкола Михайлішинської тисячі

Обіцяна пенсіонерам тисяча має ознаки підкупу

Спочатку офіційна інформація: «Обіцяна пенсіонерам тисяча від Михайлішина має ознаки підкупу виборців». Про це у коментарі Суспільному сказав заступник голови облорганізації Комітету виборців України Ігор БАБЮК.

Як відомо, Чернівецька міська рада прийняла рішення виділити одноразову грошову допомогу пенсіонерам та малозабезпеченим через епідемію коронавірусу. Ініціював проєкт рішення депутат міськради, кандидат у мери Віталій Михайлішин. На переконання Ігоря Бабюка, «рішення має ознаки непрямого підкупу виборців за рахунок адмінресурсу». І хоча сам Віталій Михайлішин стверджує, що його ініціатива не пов’язана з виборами, водночас у Чернівцях роздають агітки за кандидата в мери, в яких згадують і про цю ініціативу. Згідно з проєктом рішення, малозабезпеченим та пенсіонерам видаватимуть тисячу гривень за заявою. У департаменті соцзахисту Суспільному повідомили, що не брали участі в розробці ініціативи.

Як, коли та й чи видадуть цю тисячу гривень?

Це хотіла з’ясувати читачка нашої газети пенсіонерка пані Л., у сім’ї якої є два інваліди, тож гроші їй потрібні вже і зараз.

Спочатку жінка зателефонувала на гарячу лінію міськради 1518. Оскільки вона мешкає у Шевченківському районі, їй дали телефон департаменту соціального захисту населення цього району. Попервах ніхто не брав слухавку, та вона жінка дуже наполеглива. За першим разом їй сказали, що грошей під цю програму немає. Позаяк пані Л. є прихильницею Михайлішина, вона вирішила, що хтось улаштував проти кандидата у мери провокацію. Пробувала навіть переговорити із самим паном Віталієм, та він збивав дзвінок. За другим разом працівниця департаменту відповіла пенсіонерці, щоби та писала заяву на ім’я начальниці управління праці та соцзахисту населення…

Редакційній працівниці поталанило більше. Спочатку їй сказали, що заява пишеться на ім’я секретаря міськради п. Продана. Коли ж кореспондентка зауважила, що у період, коли розглядатимуть заяви, вже відбудуться зміни у міськраді, інспекторка знітилася.

А вже вчора після обіду у департаменті соцзахисту Шевченківського району втомлений голос повідомив, що нині розробляється бланк заяви, який вивісять після виборів у понеділок, 30 листопада, біля скриньки, встановленої на кожному управлінні департаменту соцзахисту. До тієї скриньки й треба буде вкинути заяву, копію паспорта та ідентифікаційного коду.

Цікаво, чому не можна написати заяву у довільній формі та переслати її на департамент? Не зрозуміло… Ключове і дуже небезпечне слово у цій ситуації – після виборів: чи будуть ці гроші у розпорядженні новообраних депутатів, нової міськради та нового голови? Поки що їх загалом немає. І ще одне: невже виборці не усвідомлюють, що гроші, які їм обіцяють, вийняті не з кишені того, хто їх обіцяє, а з їхньої власної, себто зі сплачених чернівчанами податків або з уже затверджених програм…

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Фото з відкритих джерел

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *