Нацбанк пояснив, куди здавати копійки

З 1 жовтня магазини не прийматимуть дрібні монети номіналом 1, 2 і 5 коп. Водночас українці гроші не втратять.

Обміняти монети можна у відділеннях усіх українських банків. Це можна буде зробити до 30 вересня 2020-го, повідомили у Нацбанку.

До 30 вересня 2022-го монети будуть обмінювати у касах НБУ та уповноважених банках. Йдеться про Ощадбанк, Приватбанк і Райффайзенбанк Аваль.

“За прогнозами, із загального обороту в Нацбанк повернеться 20-30% наявних в обігу монет. Якщо гроші в банки не повернуть, то вони пропадуть як сміття. З іншого боку, вони можуть потрапити до нумізматів. Як показує практика, за кілька років деякі монети можна буде дорого продати колекціонерам”, – пояснює фінансовий аналітик Василь Невмержицький, пише ubr.ua.

Наприклад, однією з найдорожчих монет в обігу є монета номіналом 2 коп. 1992 року випуску. Її можна продати за $500. За монету 1 коп. 1992 року випуску готові заплатити 850 грн.

Поступово в Україні виведуть із обігу монети номіналом 25 коп., банкноти номіналом 2, 5 і 10 грн. Це відбудеться до кінця наступного року. Паралельно з’являться монети номіналом 5 і 10 грн. Це допоможе скоротити витрати НБУ на “друк” грошей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *