На пороховій бочці живуть 7,5 тисяч сімей чернівчан

П’ятеро буковинців загинули протягом першого півріччя цього року під час 4-х подій та аварій, пов’язаних із використанням газу в побуті. Сталося це на проспекті Незалежності, 19, вул. Головній, 132, де померли двоє людей, у Сокирянах і Кельменцях. Торік за такий же проміжок часу було 2 аварії. А близько трьох років тому у власній квартирі на вул. Головна, 180 не прокинулися батько і син, ще двоє людей отруїлися чадним газом на проспекті Незалежності.

Причину трагедії спеціалісти встановили одразу ж: незадовільний технічний стан димовентиляційних каналів цих будинків. Люди елементарно отруїлися чадним газом.

Біда півстолітньої давності…

З’ясувалося, що ця ситуація має дві причини. У першої – давня історія, яка сягає періоду будівництва перших хрущовок у Чернівцях. Сьогодні вже важко встановити, якій це «світлій» голові спало на думку в будинках, де сьогодні мешкають понад 7 тисяч чернівецьких родин, викласти димоходи з керамічного багатощільового блоку замість повнотілої цегли.

У народі цей блок ще називають дірчастою цеглою. Використовувати її для димовентканілів категорично заборонено, бо останні втрачають герметичність і через них продукти горіння проникають назад у житло, спричинюючи отруєння та смерті людей.

Збирають ці димоходи свою смертоносну дань не перший рік і не перше десятиліття. У грудні 1984-го в Чернівцях працювала урядова комісія, зокрема, з приводу централізованого постачання гарячої води. Тоді димовентканали використовувались би тільки для вентиляції.

Оскільки ж налаштування гарячого водопостачання не всюди було можливе, прийняли рішення тимчасово залишити колонки у тих будинках. Був складений відповідний протокол з переліком будинків підвищеної небезпеки з нещільними димовентканалами, виконаними з керамічного блоку.

Урядова комісія зобов’язала експлуатаційні організації ЩОМІСЯЧНО перевіряти димоходи в цих будинках. Цього рішення, як відомо, досі ніхто не відміняв, але й виконувати його давно перестали! Вкотре підкреслимо, що немає в нас нічого сталішого, ніж… тимчасове. Хоча від отруєння чадним газом у цих будинках загинуло не менше чернівчан, ніж від свинсько-каліфорнійського грипу.

Доки грім не гряне

Трагедії, що сталися у будинках №180 на вул. Головній та №50 на проспекті Незалежності змусили владу впритул зайнятися проблемою. Тим паче, що й у державі після численних вибухів газу з людськими жертвами, що сталися протягом останніх кількох років, вирішили посилити нагляд за використанням газу в побуті. І передали цей контроль територіальним управлінням Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагдяду).

Розповідає Іван Васильвич ЛУГОВИЙ, начальник територіального управління Держгірпромнагляду в Чернівецькій області:

–У травні цього року, як наслідок вибуху газу у багатоповерховому будинку в Дніпропетровську, в Україні ввели особливий режим нагляду за використанням газу в побуті. Нам доручили контроль і технічне розслідування подібних справ.

– Таким чином і виникла ситуація довкола 180-го будинку на вул. Головній, де людям відключили газ, хоча там мешкає кілька сімей з новонародженими?

– Іншого виходу не було. Адже спеціалісти з ВСТ «Житловик», оглянувши будинок, установили, що крім дірчастої цегли, з якої викладені димоходи, в окремих каналах пошкоджені міжканальні перегородки, деінде канали спарені та звужені. Додайте сюди ще й арматуру в димоходах і те, що цеглини в кладці хитаються. За таких умов експлуатація газу, особливо колонок, смертельно небезпечна. Але люди цього чомусь не розуміють…

– Та все ж після того, як їх залишили на кілька днів узагалі без газу, вони погодилися на відключення колонок?

– Уся ця катавасія розпочалася у червні, а будинок відключили у вересні. Іншого виходу просто не було.

– Взагалі?

– Нові технології укріплення та ремонту димовентиляційних каналів існують. Але фінансування такої реконструкції – це не наше питання.

– У згаданому 180-му будинку, як мені відомо, майже половина власників квартир – пенсіонери. Вони не в змозі виділити кілька тисяч гривень з сімейного бюджету на ремонт димоходу…

– На жаль, цей будинок і 50-й на Проспекті – лише перші ластівки. Так чи інакше, а доведеться або кардинально проблему вирішувати, або відключати будинки від газопостачання.

Димоходи руйнує… сучасне обладнання

– Серед причин руйнування димових каналів є й сучасна складова, – додає Іван Григорович ЛУЦАК, заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду в Чернівецькій області. – Зараз поясню.

У застарілому газовому обладнанні температура викидів продуктів згорання становила 150-180 градусів. Теперішнє обладнання ощадне і температура продуктів згорання у ньому суттєво менша – 60-80 градусів. Тому конденсація викидів, так звана «точка роси», виникає вже у димоході. А має ця «роса» у своєму складі не тільки чадний газ, а й інші компоненти – водяну пару, слабкий розчин соляної кислоти тощо. Все це й руйнує димоходи. Одне слово, сучасне обладнання вимагає сучасного димоходу.

– Наскільки я зрозуміла, інженерний стан наших будівель такий, що без… осучаснення не обійтися?

– Повторюся, вихід із небезпечної ситуації один – санація димоходів.

Хто врятує від отруєнь?

Керівництво теруправління наполягає на тому, що треба невідкладно розробити районні програми усунення порушень, не чекаючи, доки люди почнуть масово гинути.

Починати ж треба з визначення найнебезпечніших будинків. Це мають зробити власники житла, тобто ЖРЕПи і товариства співвласників, не беручи до уваги, приватизовані чи ні зазначені помешкання.

Теруправління Держгірпромнагляду має функції наглядача за виконанням правил. Тому, виявивши найменшу несправність, як наголошує його керівництво, вони будуть одразу ж видавати приписи на відключення газу.

Отож зволікання, як казав один із класиків марксизму-ленінізму, смерті подібне. Слово за райвиконкомами та Чернівецьким міськвиконкомом.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “На пороховій бочці живуть 7,5 тисяч сімей чернівчан”