Квартплата для чернівчан – завищена!

Такого висновку дійшов Антимонопольний комітет, проаналізувавши складові тарифу з утримання будинків і прибудинкових територій і порядок їхнього формування. Днями розпочнеться детальне дослідження тарифів, які від 1 грудня розраховуються окремо для кожного будинку і здебільшого зросли у 2-2,5 рази.

За фактом численних порушень Територіальне відділення АМКУ у Чернівецькій області порушило справу проти всіх чернівецьких ЖРЕП за зловживання монопольним становищем.

– На нашу думку, нові тарифи з утримання будинків і прибудинкових територій мають ознаки економічно необґрунтованих, – каже голова відділення Олег Стецевич. – Крім цього, вони мають багато суперечностей.

Незрозуміло, наприклад, хто має обслуговувати мережі всередині будинків. 2007 року міськрада визначила відповідальними за них водоканал і тепломережу: перших – до крана у квартирі, других – до радіатора. В обох цих підприємствах створили спеціальні чималі штати сантехніків та іншого техперсоналу, а гроші на їхнє утримання заклали, відповідно, у тарифи водо- і теплопостачання. Хоча цього рішення ніхто не скасовував, ця ж послуга – обслуговування внутрішньобудинкових мереж – фігурує і в нових тарифах ЖРЕП, причому, складає в них аж 25% сукупної вартості!

Інша розбіжність стосується прибирання прибудинкових територій. У спальних районах здебільшого один спільний двір мають кілька будинків. За відсутності чіткого розмежування території між ними, прибирання однієї й тої ж ділянки включають у зону обслуговування різних будинків. Тобто, плата за прибирання справляється кілька разів. І таких прикладів, на жаль, дуже багато.

Винною у тому, що чернівчани почасти змушені платити за фікцію, є міська влада. Відповідно до законодавства, лише вона має право контролювати тариф з утримання будинків і прибудинкових територій на стадії його формування та погоджувати в разі економічної обґрунтованості розрахунків. Оскільки погодження відбулося, незважаючи на очевидні прорахунки, АМКУ буде рекомендувати мерії призупинити дію тарифу та переглянути його з врахуванням зауважень.

Коментар від влади:

– Значне коливання тарифів на житлово-комунальні послуги (ЖКП) в регіоні пояснюється специфікою їхнього виробництва, – зазначає начальник управління ЖКГ Георгій Леонтій, – вона залежить від місцевих умов, довжини та зношеності мереж, фактичного використання потужностей, обсягів виробництва та реалізації. Чинне законодавство не передбачає одночасного впровадження нових цін на енергоносії у тарифах на ЖКП, що призводить до незапланованих витрат і спричиняє відставання доходів підприємств від їхніх фактичних витрат.

У 2008 році тарифи на послуги водопостачання і водовідведення для всіх груп споживачів переглянуті в Берегометі, Вашківцях, Вижниці, Герці, Заставні, Кельменцях, Кіцмані, Новодністровську, Новоселиці, Сокирянах, Хотині, Чернівцях.

На послуги теплопостачання в Чернівцях тарифи переглядалися для бюджетних та госпрозрахункових споживачів, в усіх інших населених пунктах, де теплопостачання здійснюється централізовано, – для всіх груп споживачів.

Плата за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій змінилася в Кельменцях, Сокирянах, Новодністровську, Хотині, Чернівцях, Кіцмані. Тут скасовані дотації з міських бюджетів і відповідно збільшена оплата для населення.

Протягом 2008 року зросла собівартість ЖКП у всіх виробників-надавачів послуг. Беззбитково спрацювали Вижницьке будинкоуправління, Путильське та Хотинське ВУЖКГ, м. Чернівці.

За словами Георгія Леонтія, в лютому підприємства комунальної теплоенергетики змушені були підвищити тарифи на послуги теплопостачання для бюджетних та промислових споживачів через те, що постановами НКРЕ та відповідним наказом Чернівецької філії дочірнього підприємства «Укргазмережі» ДК «Газ України» введено нові ціни на природний газ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *