При порівнянному рівні цін на їжу українці заробляють в 5 разів менше, ніж, наприклад, іспанці.
Українці почали витрачати на їжу менше, ніж раніше, але, за даними Держслужби статистики, витрати на продукти, як і раніше, становлять майже половину їх доходів. І причина не в тому, що, як казав один екс-міністр, “Українці занадто багато їдять”, а в тому, що ціни на продукти щоденного попиту у нас на рівні європейських, а то й вище. А ось зарплати в рази відстають від заробітків наших найближчих сусідів. Що, де, почому і як буде далі, з’ясував сайт “Сьогодні”.
У нас найдешевші тільки яйця та цукор
Для розрахунків ми скористалися даними експертів Економічного дискусійного клубу (ЕДК), але виключили з переліку продукти, ціни на які можуть у нас змінюватися в 2-3 рази в залежності від сезону і урожаю – це овочі борщового набору, яблука. У ЕДК роз’яснили, що їх ціни взяті з відомої мережі супермаркетів, яка є у всіх згаданих державах. Як видно з таблиці, дешевизна українських продуктів залишилася в минулому, ціни на ряд продуктів вже вищі, ніж за кордоном. Молоко у нас вже найдорожче, хліб – на другому місці рейтингу, вершкове масло – на третьому.

У ЕДК відзначають, що впродовж липня-вересня зросла загальна кількість позицій, за якими ціни в Україні перевищили ціни в країнах, охоплених моніторингом. З наведених у таблиці продуктів – для Польщі це хліб, молоко, масло вершкове і рослинне, свинина, курятина, для Угорщини – хліб, молоко, курятина, соняшникова олія, для Іспанії – хліб, молоко, соняшникова олія, для Білорусі – молоко, вершкове масло, курятина. Також у нас дорожче, ніж в ряді країн, рис, борошно, картопля. У більшості країн моніторингу ціни на молоко, м’ясо птаха нижчі, ніж у нас. Дешевші в Україні тільки яйця і цукор, та й лише – за цукром ми поділяємо першість з поляками.
Варто згадати, що за рахунок овочів борщового набору, яблук, макаронів, борошна, яловичини, кухонної солі сумарна вартість набору з 18 позицій соціально важливих продуктів, за якими здійснюється моніторинг, в Україні, поки нижчий, ніж в Білорусі на 8% (у II кварталі було 13%), ніж в Угорщині на 25% (було 26%), в Іспанії на 20% (було 20%). А ось поляки нас обійшли, у них “кошик” вже дешевше на 3,5%, ніж в Україні.
А що ж із зарплатами?
Очевидно, що аналіз буде неповним без порівняння зарплат. Тут українці серйозно відстають від всіх, включаючи білорусів, хоча в Україні зарплати зросли. Так, за даними статистичних сайтів країн, охоплених моніторингом, середньомісячна зарплата в Білорусі 488 євро, в Угорщині – 1132 євро, в Польщі – 1188 євро, в Іспанії – 1992 євро, в Україні – 382 євро. За середньомісячну зарплату середньостатистичний білорус може купити 17 оцінених ЕДК продуктових наборів, угорець – 35, поляк – 45, іспанець – 62, а українець всього 14.
Саме з цієї причини, а не тому, що “українці багато їдять”, у нас на продукти витрачається близько 47% доходів сім’ї. Для порівняння: поляки проїдають 18% заробленого, іспанці – 12%, білоруси – 36%. Втім, через зростання зарплат, випереджаючого інфляцію, в останні два роки українці теж проїдають менше. Якщо в 2013 р “на харчі” йшло 50%, в революційні 2014-2015 роки відповідно 51,9% і 53,1%, то в 2016-му вже 49,8% в 2017-м 47,9%, в 2018 м – 47,7%.
Причини подорожчання і прогнози
Аналітики кажуть, що головною причиною поступового зрівняння українських цін з європейськими стало скасування Кабміном державного регулювання цін на продукти харчування. Наприклад, на хліб типу “український”, батон, молоко жирністю 2,5%, вершкове масло жирністю 72%, варену ковбасу і свіже м’ясо 1 сорту, тушки курей і т. ін., всього 18 позицій.
“Це призвело до поступового зростання українських цін до рівня європейських, а то й вище, як, наприклад, для молока, – говорить голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко. – В Україні такий самий ПДВ на сільгосппродукти, як і на промтовари (20% – Авт.), а ось у Польщі він лише 5%, це відразу зменшує їх роздрібні ціни. В інших країнах аграріїв дотує держава, тому вони можуть продавати свою продукцію навіть нижче за собівартість. Ще один момент – в Україні висока маржа (прибуток), так як бізнес закладає в неї ризики рейдерства і хабарі чиновникам. А за все платить покупець”.
Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, зазначив, що ціни в Україні корелюватимуть з європейськими, а от зарплати – навряд чи. Наприклад, кілька років тому зарплати в Україні були вищими, ніж в Білорусі, тепер навпаки, тому що у них добре працює промисловість, машинобудування, тобто галузі з високою доданою вартістю. А у нас розвивається агросектор, причому експортуємо не перероблену продукцію (соки, консерви, борошно), а сировину для всього цього, тому додаткова вартість низька і підвищувати зарплату складно. Внаслідок відставання в заробітках від Європи стане ще більшим.
Що стосується цін на продукти, то Україна – великий експортер сільгосппродукції – це зерно, соняшникова олія, що в умовах держрегулювання цін і квотування експорту автоматично вирівнює ціни на внутрішньому ринку з зарубіжними, а то й перевищує їх. За оцінками експерта, ця тенденція збережеться до кінця цього року і продовжиться в наступному році.
“Хліб продовжить дорожчати тими ж темпами, що і рік тому або на 5-6% до кінця грудня, м’ясо-молочна група товарів – в межах індексу інфляції, або на 2-3%, – прогнозує Пендзин. – Цукор може подорожчати на 10%, так як буряка посіяли на 28% менше, ніж рік тому, матимемо локальний дефіцит цукру, який підвищить ціну. А ось для зростання цін на яйця економічних підстав немає”.
Як видно, в цьому році українцям не варто сподіватися, що вони зможуть серйозно скоротити відсоток витрат на харчування, зберігши колишній раціон. Щоб відсоток витрат зменшився, доведеться або більше заробляти, або менше їсти.