Банкам заборонили самостійно переукладати договори

Раніше вони могли, навіть не повідомляючи клієнта, збільшувати розмір процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її розмір за договорами банківського вкладу

– Це досить значне зрушення, тому що банки могли, в залежності від ситуації на фінансовому ринку, вносити певні зміни в договори в односторонньому порядку, – повідомив Богдан КОВЧ, начальник управління Національного банку України в Чернівецькій області.

У червні набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності банків», яким внесено зміни до Законів України «Про Національний Банк України» та «Про банки і банківську діяльність», отож головний банкір області на селекторній прес-конференції розповідав журналістам про нововведення у банківському законодавстві.

Цим Законом, зокрема, збільшено розмір статутного капіталу для новостворених банків з 75 млн. грн до 120 млн. грн, а чинні банки зобов’язано протягом п’яти років привести розмір статутного капіталу у відповідність до вимог Закону.

– Банки мають збільшити свій статутний капітал. Якщо цього не відбудеться, Нацбанк вноситиме пропозиції з реорганізації чи приєднання банку, продажу цієї чи іншої банківської системи, – зауважив п. Ковч.

З метою запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у новій редакції Положення про здійснення банками фінансового моніторингу затверджено обов’язкову вимогу «моніторити» фінансові операції, якщо сума, на яку вона проводиться, дорівнює чи перевищує 150 тис. грн.

– Раніше ця сума була вдвічі меншою – 80 тис. грн, – зазначив Богдан Ковч. – І це ще одне позитивне зрушення, адже відтепер не кожна операція буде відслідковуватися комерційними банками.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *