Операція «Первоцвіт-2023» береже квіти весни: Захищаємо Україну, захищаємо довкілля

На знімку: долина  Шафранів (крокусів) у Колочаві.

Із лютого до травня поточного року Державна екологічна інспекція Карпатського округу у відповідності до доручення Державної екологічної інспекції України щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу та Комплексного плану заходів оперативного реагування  на порушення вимог природоохоронного законодавства  оголосила на території Івано-Франківської та Чернівецької областей операцію «Первоцвіт-2023».

Звучить доволі бюрократично, та за цими канцелярськими словами глибокий зміст –  збереження краси та природи для своїх дітей та онуків. І чи не варто  задля цього інколи де в чому собі й відмовити. Ну а тому, хто цього робити не схоче, буде не переливки, бо екологи разом із громадськими організаціями проводитимуть численні перевірки місць збору рідкісних рослин, засобів перевезення та місць можливої реалізації первоцвітів.

Інспекція попереджає також, що за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу порушники притягуються до адміністративної відповідальності за ст.88-1 КУпАП у розмірі штрафу від 510 до 1700 грн. За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

Крім того, слід пам’ятати, що за один екземпляр незаконно зірваної Червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Зрозуміло, що Державна екологічна інспекція Карпатського округу закликала всіх громадян бути екологічно свідомими, не реалізовувати та не купувати червонокнижні рослини та зробити свій внесок у збереження та охорону природи.

Зрештою, всі ми усвідомлюємо, що без попиту немає і пропозиції.  Нам продають, бо ми купуємо. Та вихід завжди є, скажімо, промислове розведення, пролісків та інших первоцвітів до весняних свят. І кроки до цього вже робляться.

 

Підсніжник і пролісок – два брати – одними з перших відкривають карнавал цвітіння

Чому брати? Та тому, що відрізняються лише кольором: підсніжник – білий, а пролісок – блакитний. Дивує, як такі маленькі ніжні квіти не бояться холоду. За однією з легенд, богиня Флора роздавала квітам костюми для карнавалу. Підсніжнику вона подарувала біле плаття. Сніг також захотів узяти участь у святі, однак для нього одягу не вистачило. Тоді він почав просити, щоб квіти поділитися з ним вбранням. Але вони боялися холоду й відмовляли снігові. Лише підсніжник вкрив його своїм хітоном. Разом кружляли вони у хороводі квітів і так сподобалися одне одному, що й досі є нерозлучними. Інша давня легенда розповідає, що в день, коли Адама і Єву було вигнано з раю, йшов сніг. Єва дуже змерзла, й тоді кілька сніжинок, прагнучи утішити нещасну, перетворилися на квіти. Побачивши їх, Єва стала веселішою. У неї з’явилася надія на кращі часи.
Тому і вважають підсніжник символом надії, тепла і краси. Ймовірно, саме пролісок і підсніжник були першими квітами на землі.
Наукова назва підсніжника латиною – «галантус ніваліс», що означає «молочна квітка». Дуже влучні назви дають цим квітам люди: снігурка, скорозріст, сніжноцвіт, ярник. Чехи називають їх сніжинками, англійці – сніговими сережками, французи – снігопросвердлювачами. Ця рослинка з тонким приємним ароматом милує око лише кілька місяців (березень–червень), а потім ховається під землю аж до наступної весни. Після цвітіння підсніжник утворює невеликий плід, який містить насіння з м’ясистим придатком, що приваблює мурах. І тоді разом із комахами насіння “мандрує” лісом. Утім, не кожна насінина проростає. Впродовж 3–12 років насіння може перебувати у стані спокою, а молоді рослини розквітнуть лише на 4–8 рік. До речі, квіти ці мають властивості біоіндикаторів. Якщо у ґрунті є марганець, то підсніжник може змінити біле забарвлення на рожеве, вказавши у такий спосіб на місцезнаходження земних скарбів.
А які гарні рядки складено про пролісок: Ще земля в зимових шатах білих,/ Та з-під снігу, майже непомітний,/ Виглянув зненацька, серцю милий,/ Соромливий пролісок блакитний/.
У пролісків небесно-блакитні квіти зібрані у суцвіття. Це також цибулинна рослина 6–18 см заввишки. Плід, чорна коробочка, визріває у травні. Ця декоративна квітка – красуня лісу є ще й гарним медоносом. Вона – тіневитривала, тому гарно почувається у листяних та мішаних лісах.
По-старогрецьки пролісок – «сцілла», що перекладається як «морська цибуля». У народі цю квітку іменують блакитним підсніжником, синоткою, синім рястом, рястиком, скороліскою, небесником. Милозвучна німецька назва рослини – «блаустер», тобто «блакитна зірка».
Довірливо схиливши голівки, посміхаються до нас у весняному лісі білосніжні підсніжники та блакитні проліски. І якщо не спокушатися на красу первоцвітів, зриваючи їх, то ще довго тендітні мешканці лісу даруватимуть нам естетичну насолоду.

Вл.інф. , джерело:  Державна екологічна інспекція Карпатського округу

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *