Чернівці – особливе місто, бо серед його мерів була така постать, як Траян Попович. Вдячні чернівчани зняли про нього фільм

Ця неймовірна особистість ще чекає на свого Спілберга*. А поки що харизматичні й талановиті чернівчани віддячили йому неймовірно ліричним та пронизливим етюдом. Не можу назвати цей фільм чисто документальним, бо у ньому більше філософії, емоцій та  опосередкованих оцінок через ставлення героїв стрічки до того, кому присвячений цей фільм. Звідси, як на мене, і назва «Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші».

Слід назвати чернівчан, які розпочали рух до масового відкриття та вшанування постаті Траяна Поповича, який став мером Чернівців у найбільш трагічний період історії міста – 1941-1942 рр. і врятував, перебуваючи на посаді, життя 20 тисячам містян-євреїв:

Сергій Гакман, керівник проекту (саме він знайшов гроші для зйомок та постановки); Сергій Воронцов, співавтор і сценарист;

В’ячеслав Хабайло, співавтор, режисер і оператор;

Іван Данілін, Олексій Григорчук, актори;

Віталій Яскевич, В’ячеслав Хабайло, Микола Гавка, оператори.

Андрій Дубінецький, монтаж;

Олеся Андрійчук, літературний редактор.

На презентації фільму, яка відбулася цього тижня у літературно-мистецькому центрі ім. Івана Миколайчука (до слова, зал був повний), Сергій Воронцов розповів, що фільм почали знімати ще до війни, та більшу його частину все ж зняли після 24 лютого. «Під час війни головне слово – ненависть, – зауважив Воронцов, – проте йдеться не про вбивство, а рятування багатьох тисяч життів. Тому, мабуть, тут головне слово – любов», – наголосив сценарист фільму.

Як відомо, в Ізраїлі 1969 року Траяну Поповичу присвоїли звання Праведника народів світу з формулюванням «на знак особливої вдячності за порятунок двадцяти тисяч чернівецьких євреїв від депортації у табори смерті в Трансністрії». Між іншим, Україна перебуває на четвертому місці у світі за кількістю Праведників народів світу. Попереду лише Польща, Нідерланди та Франція. Загалом Праведники народів світу походять більш ніж із 50 країн. За інформацією ізраїльського Національного меморіалу Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем», Праведниками народів світу прийнято вважати осіб, які за своєю національністю не були євреями, але з ризиком для свого життя рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Стрічка «Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші» сьогодні як ніколи на часі. Ось що сказав про її актуальність керівник проекту Сергій Гакман: «Головна проблема фільму – це проблема вибору. Можна керуватися або совістю, або тим, що тобі зручно в даний момент. Особливо це проявляється під час війни. Для нас Траян Попович – це приклад того, як людина, нехтуючи власними інтересами, намагається захистити величезну кількість людей».

Безперечно, цей фільм варто показати усій Україні та познайомити з історичною постаттю Траяна Поповича і зарубіжжя. Тим паче, що є варіант фільм румунською мовою та з англійськими субтитрами.

…Після закінчення фільму глядачі довго аплодували і було  чути навіть крики «Браво!».
Нагадаємо, що перший перегляд фільму «Виживуть тільки закохані. Траян Попович та інші» відбувся 17 січня у Краєзнавчому музеї і про це у «Версіях» писала Тетяна Спориніна, виставивши чимало фотографій як із самої події, так і стрічки. З ними можна познайомитися за посиланням:

https://versii.cv.ua/zhyttya/pereglyad-dokumentalnogo-filmu-vyzhyvut-tilky-zakohani-trayan-popovych-ta-inshi/60670.html

Людмила Чередарик

* Стів Спілберг, американський кінорежисер, сценарист, продюсер і монтажер – найкасовіший  в історії світового кінематографу, зняв епічну історичну драму «Список Шиндлєра» про людину, яка врятувала понад тисячу євреїв, тоді як  Траяну Поповичу  вдалося врятувати 20 тисяч!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *