Чинити добро для зростання Божого авторитету

Чернівецький «Карітас» провів уже три навчання для парафіяльних волонтерів

Практично при кожному храмі УГКЦ на Буковині є група небайдужих активних людей, які окрім участі в Літургії чи спільних молитвах здійснюють і іншу спільну діяльність: допомагають нужденним, відвідують немічних, збирають кошти для потребуючих… Словом, чинять діла милосердя, керуючись принципом «скільки свого життя я віддаю для ближнього, немічного – стільки я закладаю у свої відносини з Богом».

Служителі «Карітасу» об’їхали дванадцять парафій у Чернівецькій області – від краю до краю, від гірського Селятина на кордоні з Румунією до Новодністровська на межі з Вінниччиною – з роз’ясненням, що таке соціальне служіння. Після зголошення найактивніших, розглянули разом з ними ймовірні напрями служіння, їхні переваги і недоліки, і визначилися, на якій саме допомозі ближньому зосередяться парафіяни. А далі вже саме вони – хто готові допомагати іншим, але зможуть це робити ще ефективніше, якщо використають професійніший підхід – запрошуються до участі у Школах волонтерів, які проводить «Карітас Чернівецької Єпархії».

Кожна Школа волонтерів обов’язково базується на духовних основах. Адже, як стверджує директор «Карітас Чернівці» о. Любомир Іваночко добрі справи – це другий крок після віри.

«Щоб чинити добрі Божі діла, треба насамперед вірувати в Того, Кого Бог нам послав, – каже о. Любомир. –  Тобто беззаперечно довіряти цій Особі, коли вона незважаючи ні на що залишається авторитетом. Коли є ця віра – тоді наступним кроком буде чинити добрі діла. Чинити їх в ім’я Ісуса, для прослави Божого імені, щоби авторитет Божий зростав». А попри те, що доброчинність не є ні легкою справою, ні вдячною – пошук “їжі, що не проминає” є обов’язковим для християн.

На перших двох школах вони дізналися про лідерство в служінні, про категорії вразливості потребуючих (родини в складних життєвих обставинах, люди з інвалідністю, люди похилого віку і т.ін.), ознайомилися з системами убезпечення в «Карітас Чернівці», здобули основи фінансової та юридичної грамотності. Навчання було націлене на збереження індивідуальності кожної парафії: намагалися не пропонувати шаблонного шляху розвитку служіння, а віднайти напрямки, притаманні кожній парафії. Третю Школу присвятили командотворенню.

Майже чотири десятки волонтерів, представників парафій, служителів “Карітас Чернівці” під керівництвом досвідченого тренера Тараса Косара разом навчалися, як ефективно творити діла милосердя.

В ігровій формі з’ясовували і проговорювали те, з чим стикаються щодня, але могли не зауважувати чи не розуміти: в командній роботі важливо слухати і чути, а також говорити так, щоб тебе почули; нерідко комусь слід взяти на себе лідерство, а комусь – довіритися і дозволити себе вести; для вдалого звершення деяких справ необхідно багато разів повторювати і починати спочатку, в чомусь не можна поспішати, а в чомусь може зашкодити якраз повільність…

Нове бачення звичних речей, новий імпульс завзяття, нові знайомства і бажання запалювати інших повезли учасники Третьої Школи волонтерів у свої спільноти – з наміром “іти і шукати: Бога, служіння, добрих справ милосердя”. Бо, зрештою, саме діла милосердя відкривають нам Небо.

За матеріалами БО БФ “Карітас Чернівецької Єпархії”


Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *