Затишний, казковий, іронічний простір від Костянтина Скритуцького…

ARHIV_FUP_2

4 грудня в галереї “Sweetарт – Знання” відбулася зустріч з Костянтином Скритуцьким, скульптором, дизайнером з Києва, автором багатьох відомих вуличних скульптур Києва.
На зустрічі був присутнім і Федір Баландін, комерційний партнер митця.

K_Skrituckyi__

Quand on a terminé sa toilette du matin, il faut faire soigneusement la toilette de la planète.
Причепурився сам уранці, причепури гарненько і свою планету.

“Маленький принц”, Антуана де Сент-Екзюпері

K_Skrituckyi

ARHIV_FUP

K_Skrituckyi_

Костянтин Скритуцький
Народився в Луганську. Коли Костянтину було 3 місяці, родина переїхала у Київ. З того часу у Києві постійно і живе. Закінчив скульптурний факультет Національної академії мистецтв. Учень Богдана Мазура.
Дипломна робота — надгробок художнику Сергію Світославському на Лук’янівському кладовищі.
Працює над організацією міського простору. Автор скульптур “Їжачок в тумані”, парку “Пейзажна алея”, “Парк казок”, Мозаїчної стіни, Кота з вилок на “Золотих воротах”, Балерини на вулиці Стретенській, Вчена Сова, мудрий Ворон, совісний Зимородок, бунтар – Горобець, зебри, що цілуються, ангели, що п’ють чай, Чеширський Кіт та гусениця, Маленький Принц…

Балерина на вулиці Стретенській. Київ. 26.05.2010

art1

art

art2

art5

art7

art3

K_Skrituckyi_10

K_Skrituckyi_9
Проект “Лісова галявина” біля кінотеатру “Росія”, де дітей тішать сороканіжка-пісочниця, Чижик і Пижик та інші казкові жителі галявини, запропонував Костянтину Скритуцькому втілити голова правління соціального центру “Перспектива” Геннадій Виходцев.
Костянтин Скритуцький успішно співпрацює і з меценатом Володимиром Колінько. Це і Дитяча алея на Пейзажці та з останніх – у сквері Київських інтелегентів Горобець-бунтар, який з’явився там у серпні 2014-го.
Скульптуру “Маленький принц” на Пейзажці декілька разів ламали. Спочатку вона була керамічною. Фігуру принца врешті решт відлили в бронзі. Скульптурна композиція Маленького Принца і Лисеня була відкрита у 2013 році в річницю  публікації книги «Маленький принц».

K_Skrituckyi_11

K_Skrituckyi_13

Художних у своїх роботах використовує  різнобарвні кубики мозаїки, сухі дерева, дротини і все це поєднує з фантастичним світом свого уявлення і, врешті решт, конструює для нас, глядачів, чудернацькі, щирі, відкриті, унікальні скульптури-образи.
Роботи автора різнопланові і несподівані.
В січні минулого року з’явився новий арт-об’єкт – Дитячий арт-парк “Пейзажка: два світи”. Візуально він розділений на два світи — «Країну Тіні» та «Країну Процвітання». І, як говорили на відкритті предствники від КМДА, майданчик має пізнавально-соціальний характер,  діти, граючи, можуть  отримувати  ази фінансової освіти.
Поет Олександр Ірванць навіть пояснив, як орієнтуватися, щоб патрапити до Країни Процвітання:
… По той бік лежить щасливий
Світ, простий і справедливий
Кожен в нім щось добре робить
З кранів лине там добробут…
Але мені особисто захотілося повернутися до скульптур Лисеня і Маленького принца, до Балерини, хоч податки я сплачую вчасно…

У Чернівцях, під час зустрічі, Костянтина Скритуцького розпитували і про враження від міста, про мистецькі плани, проекти. Адже чернівчани теж мріють про казкові дитячі майданчики, затишний та унікальний міський простір. І зрозуміло, що будь-який проект – це кошти, узгодження, проектна документація, знову кошти…
З свого боку, бажаю художнику нових цікавих проектів, бути вільним і незалежним…

art_1

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора різних років

art

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *