Як правильно оформити ДТП, аби отримати страхове відшкодування

За рік в Україні сталося 162,5 тис. дорожніх аварій – це на 27% більше ніж у країнах Європейського Союзу. Навіть якщо авто застраховане, це не означає, що водій отримає повне відшкодування і його не оштрафує поліція. Багато чого залежить від поведінки кермувальника.

“Якщо у водія є поліс КАСКО, йому не варто йти на будь-які сумнівні домовленості. Така страховка є найкращим захистом для автовласника. У нього не має бути жодних підстав для хвилювання, адже більшість страхових компаній цінує власних клієнтів та досить ефективно відшкодовує їхні збитки. Саме тому після ДТП таким автомобілістам у першу чергу слід телефонувати до своєї страхової компанії. Якщо постраждалий водій має лише автоцивілку, то питання про якісь домовленості можуть виникати. Але й на них краще не розраховувати”, – пояснює начальник відділу зовнішніх зв’язків страхової компанії “ІНГО Україна” Олександр Мельничук. Він розповідає про 5 популярних пропозиції учасників ДТП, які враз можуть перекреслити відшкодування і невинність в аварії.

Gazeta.ua пропонує ТОП-5 пропозиції учасників ДТП, які враз можуть перекреслити відшкодування і невинність в аварії

1. “Даю тисячу гривень і роз’їжджаємося”

Під час ДТП можуть виникнути різні пошкодження автомобіля. Але не завжди зовнішні ушкодження на машині можна об’єктивно оцінити на око. Візуально може здаватися, що запропонованих винуватцем аварії грошей вистачить, але огляд на СТО виявить більш значні пошкодження. Відтак відновлювати авто доведеться за власний кошт.

2. “Давай припаркуємо машини біля узбіччя. Ми ж заважаємо рухові транспорту”

Від’їхати з місця аварії можна лише після оформлення ДТП за європротоколом або після фіксації аварії та її схеми аварійним комісаром чи поліцією. Одна з обов’язкових умов оформлення європротоколу – обидва учасника ДТП дійшли згоди щодо її обставин. Не домовившись і не засвідчивши усе офіційно, можна потрапити у пастку. Оскільки нічого не задокументовано, то довести свою правоту буде складно. Фіксуйте подію на фото – це допоможе експертам та зменшить ризик фальсифікації. Якщо в ДТП більше 2-х учасників, є постраждалі люди, жоден з водіїв не визнає своєї провини або ж розмір збитків перевищує 50 тис. грн., – обов’язково викликайте поліцію. Європротокол у таких ситуаціях не зарадить.

3. “Не телефонуй у страхову. Мій страховик відшкодовує і так”

Сповіщати про ДТП вимагає закон. І не лише про сам факт пригоди. Ви маєте сповістити іншого учасника про свого страховика та його місцезнаходження. А потім протягом 3-х днів написати заяву у страховій компанії, в якій оформлювали страховий поліс. Без такого сповіщення у страхової компанії просто не буде підстав для проведення страхового відшкодування. Також пошкоджений автомобіль не можна ремонтувати до його огляду експертом.

4. “Я дуже поспішаю на зустріч. Ось тобі мій техпаспорт. Він мені все одно буде потрібен. Потім знайдемося і заново відтворимо аварію для страховиків. Вони нічого не запідозрять”

Сумлінним автовласникам, які швидко надають необхідні для врегулювання документи, страхова компанія швидше проводить відшкодування збитків. Проте, якщо страховик запідозрить, що в ДТП є ознаки шахрайства, то у кращому випадку процес врегулювання буде дуже довгим. У гіршому випадку клієнт отримає не відшкодування, а підставу для кримінального впровадження.

5. “Не будемо викликати поліцію”

Єдина умова, коли ви можете залишити місце дорожньо-транспортної пригоди та звільняєтесь від обов’язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про її настання, – це оформлення ДТП за допомогою європротоколу. Визначити чи підпадає ваш випадок під умови, за яких дозволяється застосовувати європротокол, допоможе оператор страхової компанії за телефоном.

Вартість автоцивілки на автомобілі у більшості страхових компаній однакова. Проте в автомобілях вздовж дороги по Києву та на дошці оголошень OLX пропонують поліси на 30% дешевше. Продавці обіцяють, що страховка не підробна. Придбані поліси на дорогах можуть бути не внесені до центральної бази даних, попереджають фахівці. У кращому випадку такі страхові компанії здійснять виплати наполовину. У гіршому – виплати не буде взагалі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *