Як отримати субсидію на літній період

З травня в Україні почали оформлювати субсидію на літній – неопалювальний період. Він триватиме до 1 жовтня. Субсидію автоматично переоформлять тим, хто не має комунальних боргів станом на 1 травня, пише Сегодня.

Як нараховуватимуть субсидію на літо?

Автоматично субсидію перепризначать тим, хто не має боргів за комунальні послуги, надані у лютому-березні. Крім того, у таких домогосподарств не змінився склад сім’ї та рівень доходів. Субсидію виплачуватимуть готівкою через відділення Ощадбанку та Укрпошти.

Тим домогосподарствам, у яких змінився склад сім’ї чи рівень доходів, також внутрішньо переміщеним особам треба із заявою звернутися до підрозділу Мінсоцполітики за місцем реєстрації. Там по-новому розрахують розмір держдопомоги.

Ті субсидіанти, які мають борг понад 340 грн, субсидію отримають тільки після звернення до підрозділу Мінсоцполітики та погашення заборгованості. Водночас допомогу виплачуватимуть безготівково на картку. У такому випадку скористатися зекономленими грошима не вийде.

Як перевіряють?

З 1 жовтня 2019-го всі субсидії на оплату житлово-комунальних послуг виплачують виключно готівкою. Тому держава посилить перевірки доходів одержувачів. Так, 2018-го Мінфін і Мінсоцполітики провели верифікацію доходів в автоматичному режимі. У результатів субсидіантів стало у 2,3 рази менше, ніж було 2017-го. Торік нараховували 3 млн одержувачів субсидій. 2017-го – 7 млн. Державі вдалося зекономити 6 млрд грн, або понад 10% виділених на субсидії коштів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *