Як голова Сторожинецької РДА надурив голову обласної ради

Ти мені кажи, кажи, але я чую тільки те, що хочу. А буде треба – зроблю чорне білим і навпаки. Саме за таким принципом, а факти – річ уперта і вони, на жаль, у цьому переконують, діють наші рідні українські чиновники. За прикладом далеко ходити не треба.

«Версії» вже писали про дорогу вздовж вулиці Квітневої, яка веде з села Костинці до села Ясено: Бачив її жахливий стан не один районний посадовець – нею й фіра не проїде. Майже сім років мешканці вулиці з поетичною назвою звертаються до різних інстанцій. Зрештою, вимога їхня логічна: вони хочуть жити на вулиці, якою можна пройти і проїхати. Тож люди вимагають елементарного.

Але протягом семи років віз, як мовиться, й нині там. До 400-річчя Костинців сільский голова обіцяв дати людям грейдер та щебінь, за умови, що вони зрубають гілляки з дерев, які звисають над дорогою. Люди свою обіцянку виконали, а сільський голова – ні.

Та настійливий сільський фельдшер Валерій Крушніцький не полишає справу і далі штовхає непіддатливого воза. У нього зберігається з десяток листів-відповідей на звертання людей до влади. Це листування настільки показове, що його просто не можна залишити поза увагою.

Отже, В. Крушніцький звернувся з проблемою мещканів вул. Квітневої до голови облради І. Шилепницького. Іван Орестович, вивчивши питання, направив листа до Сторожинецької райради та РДА, а копію – заявнику. Ось витяг з листа першої особи предстаницької влади:

«Як зазначено у відповідях райдержадміністрації на попередні звернення п. Крушніцького до обласної ради та обласної державної адміністрації, виконавчому комітету Костинецької сілської ради доручено замовити проектно-кошторисну документацію на виконання відновлюваних робіт дороги, передбачити фінансування з місцевого бюджету та звернутися із заявою до районної ради про виділення коштів.

Враховуючи, що, за повідомленням заявника, до цього часу нічого для ремонту дороги не зроблено, прошу уважно розглянути звернення, відповідно до повноважень, і про результати розгляду повідомити заявника та обласну раду».

Буквально через 20 днів голова облради та житель Костинців п. Крушніцький отримали відповіді за підписом голови райдержадміністрації п. М.Олексюка (вик. п. Токарюк). Її ми друкуємо повністю:

«На Ваше звернення до голови обласної ради з питання капітального ремонту доороги з с. Костинці до с. Ясени Сторожинецького району, райдержадміністрація повідомляє:

Відповідно до листа голови Костинецької сільської ради, центральна дорога, яка сполучає село з районним та обласним центрами, знаходиться в задовільному стані. Щоденно через кожну годину до Чернівців курсують маршрутні автобуси, до Сторожинця курсує маршрутний автобус один раз на день. Дана дорога перебуває в підпорядкуванні філії «Сторожинецький автодор». Поточного року проведено профілювання дороги. На даний час вона готова до експлуатації в зимовий період. Завезено підсипний матеріал, прийнято на сезонну роботу працівників для її утримання».

Отож, як бачимо, з дорогою нібито все гаразд. І за людей можна порадіти, бо вони зможуть ходити нею взимку!
Ось така наша влада: піклується про людей! Та у цій нібито невеличкій історії про дорогу є одне велике «АЛЕ». У відповіді голови Сторожинецької РДА Олексюка йдеться зовсім про іншу дорогу – центральну, а не про вул. Квітневу. Бо Квітневою, як і раніше, користуватися практично неможливо.

Такою є схема, за допомоги якої горе-чиновники створюють видимість роботи, звітують і мають при цьому спокійне та доволі сите життя. З подібною тактикою, на превеликий жаль, як журналіст я зустрічаюсь не вперше.

Тому й подумалося: а, може, за це вже пора і карати? Адже підміна понять – це відверта брехня. І саме такою – брехливою – виглядає через такі дрібниці вся державна політика. Невже ніхто не повинен за таку ганьбу відповісти?!.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *