Виконавча влада: що, де, коли і як

Ситуація в державі й області – те, що хвилює буковинців. Про це йшлося на прес-конференції голови облдержадміністрації Олександра ФИЩУКА, яка відбулася позавчора, у вівторок.

 

Про віялові відімкнення тепла і світла: Рішення про введення надзвичайного стану в енергетичній сфері прийняли на позачерговому засіданні уряду. Тож  від 15 лютого Україна перейшла на «економний» режим споживання антрациту. Через це ймовірні віялові відімкнення світла і тепла.

Чернівецька область не увійшла до переліку областей, яким це загрожує. Втім графік відключень буковинських підприємств уже узгоджений в «Чернівціобленерго». Натомість відключень населення та підприємств соціальної сфери не планують. За словами Фищука, на цьому наголошував віце-прем’єр Зубко. Буковинці отримують електроенергію з Рівненської та Хмельницької атомних станцій, а також з Вінницької ТЕЦ та Дністровської ГЕС. Виділений ліміт – 300 мегават на годину, та краяни виходять за нього.

 

Про інвестиції. Буковина була однією із 4-х областей України, що брали участь у нараді в Мінрегіонрозвитку, де розглядалися проекти за гроші Міжнародного інвестиційного фонду. Наша область запропонувала реалізацію двох своїх мрій – євро-колію та будівництво автомобільної дороги з Румунії до Польщі через Чернівецьку, Тернопільську та Львівську області. Щоправда, маємо конкурента: розглядається також будівництво дороги Одеса – Рені.

 

Про візити. Наслідком візиту Фищука до США буде меморандум, який невдовзі підпишуть найменший штат США Денвер і одна з найменших областей України – Чернівецька. А ще він привіз запрошення на профільний форум до Америки українським освітянкам – міністру освіти та науки Лілії Гриневич і директору департаменту освіти і науки чернівецької ОДА Оксані Палійчук.

 

Про перинатальний центр. Чи запрацює він нарешті і коли це станеться – точної відповіді немає, бо не все залежить від обласних чиновників. Виділити цього року 45 млн грн на цей медзаклад обіцяв прем’єр. Та, попри це, ще потрібні кошти. Тим часом, як відомо, обладнання, яке могло б рятувати новонароджених,  роками залишається просто запакованим…

 

Про гроші на ремонт доріг, які не були освоєні торік і зберігаються на депозитах. Вони не розтринькані і не повернуті до бюджету. І лише торік, завдяки депозиту, краяни отримали до обласного бюджету додаткових 14 млн грн.

 

Питання ж про будівництво каскаду ГЕС на Дністрі вивчається. Саме тому, мовляв, наша обласна рада ще не прийняла рішення про підтримку мораторію на будівництво, за яке давно  проголосували сусіди – депутати Тернопільської та Івано-Франківської областей.

 

Про зникнення дешевих ліків у аптеках через блокаду оптовиків. Доручення промоніторити ситацію й вивчити проблему отримав департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА. Та, як наголосив губернатор, йдеться про свідому блокаду з боку київських оптових структур, які поставляють ліки до аптек. Вони роблять усе для того, щоби зірвати реформу в галузі фармації. Бо перед ними Мінздоров’я поставило завдання суттєво здешевити ліки і не наживатися на людському нездоров’ї. Тим паче, що реальна вартість значно нижча за ту, яку виставляють аптеки.

 

Про рейтинг голів ОДА в Україні та аутсайдерське місце нашого очільника. Як відомо, цими днями був оприлюднений рейтинг діяльності голів ОДА за 2016 рік. Його опублікував  Комітет виборців України. Перше місце в ньому посіла очільниця Харківської області Юлія Світлична. Харківщина стала першою за показниками соціально-економічного розвитку 2016 року. Індекс промислової продукції зріс тут на 106,7% (по Україні 102,4%), будівельної – на 100% (по Україні 88,6%), сільгоспвиробництва – на 106,5% (по Україні 106,1%). У п’ятірці лідерів також Олег Синютка (Львівська ОДА), Сергій Кузьменко (Кіровоградська ОДА), Степан Барна (Тернопільщина) та Геннадій Москаль (Закарпаття). А серед антилідерів рейтингу – Олег Гончарук (Івано-Франківська обл.), Олексій Муляренко (Рівненська обл.), Олександр Фищук (Чернівецька обл.), Валерій Головко (Полтавщина) та Андрій Гордєєв (Херсонщина). Вони отримали низькі оцінки як за опитуванням експертів, так і за соціально-економічним розвитком регіону.

«Я ознайомився детально із аналізом, зібраним КВУ, і мушу сказати, що мені приписали багато обіцянок, яких я ніколи не давав. А щодо показників промисловості, то тут негативну роль зіграло сухе літо: ми не досягли хороших показників з виробництва електроенергії Дністровською ГЕС. А саме вона дає практично половину, точніше – 47% усього виробничого потенціалу.

 

Про нових заступників. Щодо представлення громаді першого заступника і заступника голови ОДА Олександр Григорович сказав, що це відбудеться одразу ж після того, як вони пройдуть спецперевірку.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»    

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *