Українці крадуть одне в одного тепло та гроші

Відсутність технічних можливостей для ощадного споживання є головним та непоправним дефектом системи ЖКГ – фінансовим і моральним.

Мешканці багатоповерхівок не мотивовані заощаджувати на теплоенергії

Квартирні прилади обліку тепла, доступні для споживачів, просто не сертифікуються в Україні, пише  для «Дзеркала тижня» директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко. Чинна в Україні система субсидій налаштовує споживачів на повне використання закладеної норми споживання ресурсів, аби отримати право на субсидію наступного року. Чиновники від соціальної політики гадають, що зменшення обов’язкових платежів за рахунок економії не дозволить скоротити бюджетні кошти на субсидії – хоча й зараз це так само неможливо.

40% багатоквартирних  будинків в Україні не забезпечені навіть загальнобудинковими приладами обліку тепла, а там, де лічильники тепла є, відсутня можливість регулювати споживання. Мешканці квартир, не обладнаних лічильниками тепла (90% в Україні), так само не мають стимулів і засобів для ощадливості, бо спожите будинком тепло просто розкидують по квартирах за розміром площі.

Між тим, лічильниками на кожну батарею, нагрівання якої можна регулювати вручну, обладнані багатоповерхівки Польщі, Чехії, навіть Росії. У нас їх просто… не сертифікують. Мовляв, навіщо?

Захмарні рахунки: звідки вони

Коли приходять квитанції за тепло на кілька тисяч гривень, усі дружно лають уряд, монополістів, працівників компаній… Проте хитрують з нарахуваннями не лише вони: часто мешканців обкрадають їхні же сусіди. Київські активісти запропонували результати нічної екскурсії столицею з теплові зором, за допомоги якого вони упевнилися: наші сусіди активно «махлюють» із постачанням тепла до своїх квартир. Невинні нібито модифікації –тепла підлога, сушарки для рушників, додаткові батареї мають не лише технічні, а й фінансові наслідки: за споживання тепла власником балкона з трьома додатковими батареями й теплою підлогою платять його сусіди.

Яєчня на кришці люка теплотраси

Ще одна дірка у нашому з вами бюджеті – втрати тепла дорогою від котельні до будинка, які теплокомуненерго перекладають на тариф – так само, як водоканали – втрати води. Один з київських активістів спромігся за температури повітря -8 підсмажити яєчню на кришці люка теплотраси. І в цьому плані можна брати будь-яке місто: люки парують гарячим повітрям. А ще – повертаємося до неможливості регулювати тепло просто повертанням приладу: ви не звертали увагу на розкриті вікна, відсунуті балконні скла і відкриті навстіж двері під’їздів? Не кажучи вже про прориви теплотрас, гарячі озера у підвалах. Тож високі платежі за тепло – це не тільки утиск НКРЕКП з тарифами, але й результати нашої спільної та всюдисущої безгосподарності.

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *