В Україні, так само як в Сомалі і Судані, щепленнями охоплено менше 50% дітей (додано календар щеплень)

2016 року в 8 країнах світу – в Центральноафриканській Республіці, Чаді, Екваторіальній Гвінеї, Нігерії, Сомалі, Південному Судані, Сирії та Україні – щеплення від дифтерії, правцю та коклюшу отримали менше 50% дітей. Торік майже 13 мільйонів немовлят виявилися незахищеними від небезпечних інфекцій, повідомляють у Всесвітній організації охорони здоров’я і Дитячому фонді ООН.

2016 року 12,9 млн немовлят у всьому світі – 1 з 10 новонароджених – не отримали жодного щеплення. А це означає, що ці діти не захищені від багатьох небезпечних інфекційних захворювань, які можуть призвести до загибелі у ранньому дитинстві.

З 2010 року частка дітей, які проходять повний курс регулярної вакцинації, незмінно становить у середньому у світі 86% – 116,5 млн немовлят. Останніми роками ця цифра практично не змінювалася. І це незважаючи на те, що на міжнародному рівні всі держави неодноразово обіцяли досягти глобальної мети – охопити імунізацією щонайменше 90% усіх дітей.

Експерти установ системи ООН стурбовані такою ситуацією. Вони нагадали усім державам та батькам, що вакцинація є безпечним, ефективним і дешевим способом захисту дітей від небезпечних інфекційних захворювань.

“Більшість дітей, які не отримали щеплень, виявилися поза системою охорони здоров’я”, – сказав директор одного з Департаментів ВООЗ Жан-Марі Окво-Белі.

“Ці діти у більшості випадків не мають доступу і до інших основних медичних послуг. Якщо ми маємо намір підвищити планку в справі імунізації у всесвітньому масштабі, то ми повинні зробити так, щоб медичними послугами змогли користуватися, в першу чергу, ті, хто зараз позбавлений доступу до них”, – додав представник ВООЗ.

Експерти ООН нагадали, що сьогодні завдяки імунізації щорічно рятують від загибелі через дифтерію, правцю, кашлюку та кору приблизно 2-3 млн дітей.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *