ДО УВАГИ ОДЕРЖУВАЧІВ “СПЕЦІАЛЬНИХ” ПЕНСІЙ

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого № 124 затверджений Порядок проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Цим Порядком визначений механізм перерахунку від 01.03.2019 пенсій, призначених раніше за нормами Закону України «“Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачені страхові внески та який враховується для обчислення пенсії, із застосуванням коефіцієнта 1,17.

Такий перерахунок особам, яким пенсію призначено відповідно до інших законодавчих актів, зокрема, на умовах, визначених Законами України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», проводиться для визначення частини розміру пенсії, обчисленої  відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У випадках, якщо розмір пенсії на загальних підставах, визначений в результаті перерахунку, буде більшим від розміру пенсії, обчисленого за нормами згаданих вище спеціальних законів, проводиться автоматичне, без звернення особи, переведення на пенсію на загальних умовах за матеріалами пенсійних справ із подальшим інформуванням пенсіонера. Визначення найбільш доцільного розрахунку проводитиметься і для осіб, які наразі отримують пенсії за Законом України  «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Такі одержувачі пенсій у будь-який час можуть звернутися до органів Пенсійного фонду України для переведення (повернення) на пенсію за нормами інших законодавчих актів, із установленням розміру виплат, отримуваних до такого переведення.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *