Українська земля: кому, коли, скільки?

Ринок землі в Україні запрацює  лише з липня 2021 року. На початку українці зможуть купувати не більш ніж 100 га – про це і ще цілу низку обмежень і запобіжників йдеться в законі про обіг сільськогосподарських земель, який Верховна Рада ухвалила в ніч на 31 березня. Земельний закон став компромісом між владою, частиною опозиції і МВФ. Його розкритикувала ціла низка депутатів, які голосували проти. Водночас аграрні експерти й ті українські фермери, які загалом погоджуються з необхідністю ринку землі в Україні, оцінюють новий закон неоднозначно.

 

І етап: від 1 липня 2021 року отримають право купувати землю (аграрного призначення) лише громадяни України – фізичні особи. Один українець має право володіти не більше ніж 100 га – не враховується та земля, якою громадянин володів до набуття чинності законом.

ІІ етап: Від 1 січня 2024 року купувати сільськогосподарську землю матимуть право як прості українці, так і юридичні особи – за умови, що серед кінцевих власників є лише громадяни України, українські тергромади або держава. Збільшується до 10 тис. га кількість землі, якою може володіти одна людина.

Площа землі у власності юрособи не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільгосппризначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників, але не більше 10 тис. га.

Якщо в людини, крім власних земельних ділянок, є частка в компанії, яка володіє аграрними угіддями, ця людина вважається власником землі компанії: їй належить стільки відсотків землі, скільки відсотків вона має в статутному капіталі цієї юрособи.

 

Що схвалять на референдумі?

У разі схвалення на референдумі землю зможуть купувати іноземці. Зокрема, купуватимуть землю також юридичні особи, серед засновників/бенефіціарів яких є іноземні громадяни. Також іноземці й особи без громадянства зможуть набувати частку або членство в юридичних особах, які вже мають землі аграрного призначення.

 

Що можуть і повинні банки?

Банки мають право володіти сільгоспземлею лише за умови, що стягнули її як заставу за кредитом. Причому володіти тимчасово: банку дається два роки на те, щоб продати заставну землю.

Право українців давати землю в заставу і право банків на землю – це одна з найважливіших норм для кращого кредитування аграріїв, визнають в Українському клубі аграрного бізнесу. Однак навіть нардепи поставилися до окремих положень закону неоднозначно, вважаючи його поступкою МВФ.

Дмитро ЦАРЕНКО, оглядач «Версій»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Українська земля: кому, коли, скільки?”