Ціни знову “повзуть” догори і чекають Пасхи

Інфляція поки що не сповільнилася, хоча є передумови. А ось виробники чекають подальшого подорожчання, пише segodnya.ua.

Інфляція в Україні поки що не йде на спад. За даними Укрстату, в січні інфляція на споживчому ринку становила 1,5%, порівняно з груднем. Минулого року цей же показник становив 1,1%.

А річна інфляція, якщо порівнювати січневі ціни минулого і нинішнього року, досягла 14,1%. Минулого року цей показник становив 12,6%. А з січня по грудень 2017 року – 13,6%.

Млинці на Масляну подорожчали на чверть

У січні 2018-го з продуктів харчування найбільше подорожчали овочі і фрукти – на 10,8% і 7,6% відповідно. Ціни на яйця піднялися в середньому на 3%. Хліб, м’ясо, риба і молоко додали в ціні по 1-1,5%. Решту продуктів харчування – менш як 1%. Цукор подешевшав ще на 1%.

Гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко підрахував, що цього року на Масляну млинці обійдуться на 27% дорожче, ніж минулого.

“Для приготування 20 млинців нам потрібно взяти молока 250 мл, борошна 250 г, вершкового масла 40 г, яєць 3 шт., цукру 10 г, соняшникової олії 50 мл і солі 3 г. За рік складові для приготування млинців в Києві змінилися таким чином : яйця стали дорожчими на 2 грн, молоко і вершкове масло – на 1,5 грн, борошно та олія соняшникова – на 10 коп. А цукор подешевшав на… 1 копійку. Вартість солі не змінилася. Тобто яйця подорожчали з 5,6 до 7,6 грн, молоко – з 4 до 5,5 грн, вершкове масло – з 5,5 до 7 грн, борошно – з 2,3 до 2,4 грн. Сіль, як і рік тому, так і зараз, обходиться в 1 коп. А цукор з 16 коп. знизився до вершкового масла і молока. У лютому 2017 року млинці нам обходилися в 19,2 грн, а в цьому – вже 24,4 грн“, – підрахував Олексій Дорошенко.

Які послуги зросли в ціні

Тарифи на комунальні послуги поки що радують. У січні вони подорожчали лише на 0,4%, і то переважно за рахунок місцевих тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій, які підвищилися в середньому на 6%. Якщо порівнювати тарифи за рік, з січня 2017-го комунальні послуги стали дорожчими на 10,7%, тоді як з січня 2016 по січень 2017 року їхнє подорожчання становило понад 40%.

Серед усіх послуг минулого місяця найсильніше подорожчали транспортні – на 3%. Кияни, мешканці Київської та Сумської областей, одесити і українці з інших регіонів могли помітити масове підвищення цін на проїзд в маршрутках в січні.

Послуги зв’язку, за даними Укрстату, з нового року підвищилися на 2,8%. Хоча, наприклад, послуги пошти подорожчали в середньому на 25%. А на деякі види послуг, наприклад, на пересилку міжнародних рекомендованих листів, – більш ніж в 2,5 раза.

Послуги освіти і охорони здоров’я в січні подорожчали в середньому на 1,4%. З освітніх послуг найсильніше подорожчали платні послуги дошкільної освіти та молодшої школи – на 8,2%.

У ресторанах і готелях ціни піднялися всього на 1,3%, у сфері культури та розваг – на 1,2%.

Виробники потроху продовжують підвищувати ціни…

Дані Укрстату свідчать про те, що в січні продовжували зростати і відпускні ціни виробників споживчих товарів. А це значить, що в лютому-березні торгові підприємства отримають свіжу продукцію вже за вищою вартістю.

Втім, підвищення відпускних цін підприємств переробної промисловості в січні було нижче, ніж рік тому. У січні 2018-го м’ясні продукти і хліб подорожчали у відпускній ціні на 1%, цукор – на 0,8%, молочні продукти – на 0,5%, напої – на 1,8%. В цілому виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів подорожчало на 0,8%.

Минулого року січневі ціни виробників зросли в середньому на 1,3%. У тому числі молочна продукція подорожчала аж на 3,5%, хліб – на 1,5%, напої – на 2,7%. Виняток становили м’ясопродукти, які торік дорожчали повільніше – всього на 0,3% за січень.

Це означає, що наступними місяцями темпи подорожчання продуктів харчування і споживчої інфляції можуть все-таки трохи сповільнитися.

Більше, ніж минулого року, можуть в найближчій перспективі подорожчати ліки. Відпускні ціни на фармацевтичну продукцію в січні 2018-го підвищилися на 2,8%, а в січні 2017-го – тільки на 2%.

…І скаржаться на фінансові проблеми 

Держстат провів опитування сільгосппідприємств, як, на їхню думку, зміниться їх ділова активність в першому кварталі 2018 року, як зміняться ціни на їх продукцію і попит.

Згідно з отриманими відповідями, більшість виробників продукції тваринництва очікують, що обсяги їх продукції зростуть. А ось обсяги рослинництва, навпаки, впадуть.

Нагадаємо, експерти прогнозували, що багато виробників плодоовочевої продукції зменшуватимуть посівні площі, оскільки, незважаючи на істотне подорожчання їх продукції минулого року і на початку нинішнього, їх виробництво балансує на рівні рентабельності. Така ситуація складається через зростання цін на пальне, зарплати, що підвищилися, і через дорогі кредити.

Ймовірно, з цих же причин більшість виробників сільгосппродукції очікують подальшого зростання цін. Серед головних причин, що стримують розвиток їх підприємств, вони назвали фінансові обмеження, а крім них – тільки погодні умови.

Проте на сьогодні запаси сільгосппродукції в Україні, за оцінками виробників, цілком достатні. Так відповіли 79% опитаних респондентів. До кінця березня 49% опитаних виробників не мають наміру знижувати обсяги продукції, що випускається, а 39% змушені будуть це зробити.

Ціни до квітня не планують змінювати 55% опитаних, а ось 38% думають їх підвищувати. Про зниження цін заявили тільки 6% респондентів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *