Тарифу нема. А платити ж треба!

Колишній військовослужбовець, який проживає у військовому гуртожитку по вул. Московської Олімпіади,  6, відмовляється платити за комунальні послуги. Адже не знає, за яким тарифом він їх сплачує.

Будинок, у якому мешкає Дмитро ІВАНІЙ, перебуває на балансі квартирно-експлуаційного відділу (КЕВ) міста Чернівці. Однак, за словами пана Дмитра, ліцензій на право виробництва, постачання та транспортування теплової енергії у КЕВ немає.

– У знак протесту я 3 роки не платив за послуги, а від 1 січня 2011 року сплачую лише 50-60% від нарахованої суми. Вважаю, що плачу тільки за те, що споживаю.  

Дмитро проживає в кімнаті разом із дружиною та донькою. Сім’ю обурює те, що у гуртожитку із загальними кухнями та санвузлом вони сплачують за 18 кубів води в місяць. За словами Дмитра, від серпня 2006 року по червень 2008 року необґрунтовано з кожної родини всіх житлових будівель міністерства оборони України міста Чернівці знімалася плата, у розмірі 26 грн 80 коп на утримання персоналу. Це близько 100 – 150 тис. грн з мешканців гуртожитка. Хоча в червні 2008 року антимонопольний комітет припинив це здирство, та гроші нікому так і не відшкодували. І навіть у наступні платежі не включено.

Підполковник Анатолій ЧЕРВІНСЬКИЙ, начальник КЕВ м. Чернівці, стверджує, що незадоволений у гуртожитку лише пан Іваній, який на 20 робочих днів пише 18 скарг.

– Дмитро отримав договір на утримання приміщення 2010 року, який він не хоче підписувати. За рішенням суду, чоловік повинен сплатити 4 тис. грн. Загалом же борг перед КЕВ становить 9700 грн. На суді чоловік заявляє, що він без світла й опалення. Особисто мені Іваній заявляє, щоб ми пробачили йому половину боргу і тоді він не буде писати скарги. Його стратегія – закидати нас скаргами, щоб ми його не чіпали, – розповідає пан Анатолій.

За словами начальника КЕВу, квартплата складає лише 48 коп. за метр квадратний. Уже подані відповідні документи на затвердження тарифів, після чого вони зростуть у 4 рази.

За словами головного спеціаліста обласного управління ЖКГ Лариси КАЛЮГИ, за законом про житлово-комунальні послуги мають бути відповідні угоди на надання послуг. Тут ситуація специфічна, адже це гуртожиток. Але потрібно, щоб документи були. Відповідно у кожному договорі повинен розписуватися тариф, а в угоді на утримання будинків – вказаний перелік послуг, які надаються. Мешканці гуртожитків мають право знати, за що вони сплачують.

Хто правий, а хто винен у цій ситуації – вирішуйте самі. Адже всім відомі й випадки недобросовісного виконання своїх обов’язків певними органами, й не завжди обґрунтовані «штурми» заявами окремими особистостями. Одне відомо достовірно – нашій країні ще надзвичайно далеко до статусу справжньої правової держави, котра дбає про своїх громадян!

Любов КАФАНОВА, Анастасія ПОЛІЩУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *