Сироварня з… лазні: у Чернівецькій області розвивають український бізнес

Гроші на обладнання Глибоцька громада виграла у конкурсі проектів Австрійського агентства розвитку та програми ООН. 

Українські села все активніше шукають позабюджетних коштів на власний розвиток. Перемагаючи в різних конкурсах – як українських, так і закордонних, громади отримують мільйони гривень на нові підприємства, розвиток туризму, покращення медицини та освіти. Розповідь про одну з таких громад – Глибоцьку на Буковині можна давати під девізом «Захотіли – зробили».

Була лазня – стала сироварня: так змінив своє призначення будиночок у Михайлівці на Глибоччині. Нині тут готують м’який сир і витримують тверді. Мистецтву сироваріння місцевих навчає технолог Сергій Щербак, направлений з Херсонщини компанією з виготовлення обладнання для виробництва сирів. Адже техніка – українська, і вона втричі дешевша від імпортної. Австрійське агентство і програма ООН на закупівлю обладнання виділили 20 тис. євро – приблизно 670 тис. грн. При цьому саму будівлю громада відремонтувала власним коштом. Персоналу тут на початку  – 4-5 працівників. Біотехнолог Віктор Бабин прийшов сюди за оголошенням у газеті. Місцеві жителі заробляють, здаючи до сироварні молоко: високої жирності, нерозведене, що впливає й на якість готового продукту – це показала вже перша партія м’якого сиру.     

Тверді сири дві доби витримують у ванні з розсолом, далі – просушка, місяць дозрівання – і дорога до споживача. Перш за все – для самої Глибоцької громади, до якої входить Михайлівка. Перш за все – школам і дитячим садочкам. І це лише один з проектів, які Глибоцька об’єднана територіальна громада втілює в життя, повідомила програма «Сегодня» на телеканалі «Україна».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *