Літо в Україні-2019: сонце, повітря, вода!

Огляд класних місць біля води для вашого незабутнього відпочинку на берегах Вітчизни

 

Улітку хочеться максимально підзарядитися енергією й набути сил. І нам, українцям, не обов’язково їхати за кордон за новими враженнями, адже в Україні є  безліч цікавих місць для яскравого відпочинку. І це щира правда!

 

Залізний порт – один з найбільших чорноморських курортів Херсонської області. Тут добре розвинена курортна інфраструктура: бази відпочинку, готелі, кафе, ресторани та клуби, розташовані переважно у прибережній зоні. Є тут і ринок та численні магазини. Плюсом до відпочинку в Залізному Порту є довгий піщаний пляж, який вміщує в себе величезну кількість відпочивальників, і піщане дно прибережної ділянки моря. Неподалік розташований лікувальний гейзер із температурою води до 70 градусів і 1572 метрами завглибшки. Ви зможете відвідати біосферні заповідники – Чорноморський та «Асканія-Нова» – тут організовуються прогулянки плавнями Дніпра, тури винними заводами України. Можна пройти курс грязелікування або відвідати кінні клуби.

У 30 км від Херсона є найбільший піщаний масив у Європі – Олешківські піски, пустеля діаметром приблизно 15 кілометрів. Там можна побачити справжні бархани до 5 м заввишки, рідкісну пустельну рослинність і навіть оазис. Вас може зацікавити тридений перехід через пустелю з піснями біля багаття і ночівлею в наметах.

Одещина має найдовшу берегову лінію – близько 300 км. Місцеві курорти чітко поділяються на дві групи, залежно від характеру узбережжя. Піщаний пляж під крутим берегом? – вам потрібні міські пляжі Одеси, Грибівки, Сергіївки. Довгі, витягнуті уздовж берега піщані коси? – Це Лузанівка, Затока, Кароліно-Бугаз, та ж Сергіївка. 

 

Хорли – село на Херсонщині, на півострові Гіркий Кут. Окрім купання у Чорному морі, можна досхочу мазатися цілющими грязями (славнозвісна «блакитна глина», а широкі береги вкриті морськими водоростями, багатими на йод. Море чисте і тепле: + 25 + 30 градусів – щоправда, на заваді купанню часто стає нашестя медуз.

Неподалік розташоване прісне озеро з цілющою водою, яка виходить назовні «срібним струмком», а при в’їзді у Хорли вас може зацікавити фонтан під два метри заввишки: з-під землі б’є артезіанська вода із температурою лише 9 градусів. Хоча він і не облаштований, та саме природність у ньому й цінна. Тим паче, що навколо абсолютно без людського втручання сам по собі рясніє оливковий гай.

Доволі розвинута інфраструктура:  є кафе та ресторанчики, кінотеатр і дискотеки. На території селища є ринок, банкомат, магазини, бібліотека і комп’ютерні зали.

У Хорлах ви побачите пам’ятник засновниці селища баронесі Фальц-Фейн, старовинні будівлі портових складів, морського порту, залишки парку та статую з мармуру…

 

Скадовськ лежить на березі Джарилгацької затоки Чорного моря на Херсонщині. Загалом це ідеальне місце для відпочинку з дітьми. Тут неглибоке море і тепла вода, насичена йодом і бромом, є аквапарк и дельфінарій, організований кайтсерфінг – це коли ви стоїте на воді на дошці, а тягне вас повітряний змій. В аеропорту Скадовська можна навіть здійснити стрибок з парашутом після двогодинного тренування. А від причалу кілька разів на день вирушає катер до острова Джарилгач, де неймовірно чисте море, білий пісок, первозданна природа і розкішні краєвиди.

 

Коблево неофіційно ділиться на дві зони – «молдавську», де полюбляє відпочивати молодь, і тиху спокійну Миколаївську – для відпочинку з дітьми. Коблево  славиться своїм винзаводом із дегустаційними турами на виробництво. Можна відправитися й у гурман-тур і скуштувати смакоту кухні, яка формувалася протягом кількох століть під впливом безлічі культур – молдавської, румунської, болгарської, української, єврейської, турецької та грецької.

 

Кароліно-Бугаз – невелике селище, розташоване на піщаній косі у 40 хвилинах їзди від Одеси. Уздовж цілої коси – морські пляжі з ідеально чистим піском. Відпочинок у Кароліно-Бугазі традиційно вважається елітним (авторка цих рядків мала нагоду долучитися до такого): сприятливе географічне положення і повна відсутність промислових підприємств дозволили цьому шматочку суші стати одним з найбільш екологічно чистих місць на чорноморському узбережжі.

Прилегла до пляжу земля майже повністю забудована новим житлом. Дешеві кімнати й будиночки ховаються на другий-третій лініях у 10-15 хвилинах ходьби від моря.

Тут майже немає атракціонів для дітей, тож, якщо полюбляєте спокійно полежати у шезлонгу, попиваючи домашнє вино – вам сюди.

На що подивитися? Варто витратити день і поїхати до Одеси. А можна відвідати Білгород-Дністровський (давня назва Аккерман, «біла фортеця», ще давніша – Тира), побачити світ і 12-15 століть історії з Аккерманської фортеці.

 

Кирилівка – грязьовий курорт у Запорізькій області, розташований далеко від гамірних міст, тут немає залізниці, як у Бердянську, та великих автотрас. Море неглибоке й дуже тепле, що чудово для відпочинку з дітьми. Поруч тягнуться дві коси: Пересип і Федотова,  Утлюкський та Молочний лимани. Є нічні клуби, дельфінарій, аквапарк, атракціони, ресторани й кафе.

В околицях села Терпіння побачите унікальний геологічний пам’ятник – Кам’яна Могила. У цьому місці були знайдені петрогліфи – наскельні зображення тварин, людських і геометричних фігур. Неподалік – невеликий археологічний музей.

А ще відвідайте Великі й Малі Кучугури – місцева назва пагорбів, дюн і гряд, що утворилися на терасах річок з піску завдяки вітрам. Після утворення водосховища вони перетворилися на ланцюжок островів, де утворений орнітологічний заказник площею 4 кв. км – місце гніздування водно-болотних птахів

 

Кінбурнська коса розташована в Очаківському районі Миколаївської області. Тут вас зустрінуть пляжі з білим піском, аромати хвойного лісу та степу – і неймовірні, які побачите тільки тут, пейзажі. До того ж на косі є поклади цілющих грязей. Це місце більше пасує людям, які хочуть тихого та спокійного релаксу: практично відсутня інфраструктура, пляжні продавці, чутно лише плескіт морських хвиль, у яких романтично граються дельфіни, або тремтіння повітря, яке розсікають потужними крилами лебеді… Можна прогулятися Національним природним парком «Білобережжя Святослава» – це чудове місце для фотополювання на пелікана, рожевого фламінго, білу чаплю. Неподалік Очакова (с. Парутіно) відвідайте «Ольвію» – Національний історико-археологічний заповідник. Тут можна побачити руїни оборонних споруд, міських кварталів і храмів грецької колонії 7 століття. А такого заходу сонця, як на Кінбурнській косі, не знайдете більше ніде в світі!

 

Лазурне розкинулося на узбережжі Чорного моря у 100 км від Херсона. Має пляжну смугу протяжністю 4 кілометри, ширина смуги сягає від 5 до 100 метрів.

Тут відпочиває здебільшого молодь: від учнів старшої школи – до молодих сімейних пар.

У Лазурному перша лінія зайнята оздоровницями радянської побудови, решта – приватний сектор. Тут можна оздоровитися, приймаючи грязьові ванни.

 

Шацькі озера, що на Волині, набувають все більшої популярності в туристів. Озера ніби ховаються у лісових масивах і дозволяють зануритися у спокій та природну гармонію.

До групи Шацьких озер належить найглибше озеро України – Світязь. Його краса та первозданність досі чарує туристів, ніби часу воно не підвладне.

Відпочинок на Шацьких озерах – комфортне поєднання з природою, адже біля озер є бази відпочинку, котеджі та приватні будинки.

 

Солотвино – селище міського типу на Закарпатті, відоме як лікувально-оздоровчий курорт. Тамтешні солоні озера полюбилися туристам завдяки лікувальним властивостям. У спеціальних соляних шахтах практикують лікування захворювань дихальних шляхів, алергії та астми. Вода солоних озер надзвичайно корисна також для лікування та омолодження шкіри. У селищі є багато баз відпочинку, санаторіїв та готелів для комфортного відпочинку в Карпатах.

Крім Солотвино на Закарпатті є безліч прекрасних міст і містечок з басейнам із термальних вод, де відпочинок можна поєднувати з лікуванням опорно-рухового апарату.

Ірина ЗАДОРОЖНА, студентка кафедри журналістики філологічного факультету ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *