Свіжі новини для бухгалтерів, водіїв та нотаріусів

Не маєш прав – сідай на велосипед!

Відтепер, аби водити мопед, моторолер чи інший двоколісний моторний транспортний засіб, який має об’єм двигуна до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт, доведеться отримати посвідчення водія категорії А1. Це передбачено змінами у Порядку видання водійських прав. За новими нормами, водіння двоколісного «коня» дозволятиметься особам, яким виповнилося 16 років, і тільки після теоретичного та практичного екзамену в ДАІ.

Посвідчення водія, видане до набрання чинності законом від 24 вересня 2008 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення регулюванння відносин у сфері безпеки дорожнього руху» можна обміняти на нове. При цьому в новому посвідченні зазначатимуться категорії А і А1, які відповідають старій категорії А.

Перерахуйте добові!

Постановою Кабміну №483 змінені норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон. Новації введені у зв’язку зі значним коливанням валютних курсів. Віднині при відрядженні за кордон граничні норми добових визначені не у фіксованій сумі в гривнях, а в гривневому еквіваленті 50-ти американських доларів за офіційним курсом НБУ. Коли витрати на одно-, дво- або триразове харчування входять у вартість проживання в готелі, максимальна норма становитиме відповідно 40, 27,5 та 17,5 доларів.

Не стійте в черзі до нотаріуса!

Від 1 червня набрали чинності зміни до Закону «Про нотаріат». Згідно з ними, державні і приватні нотаріуси отримали рівні права щодо оформлення спадщини. Це повинно «розвантажити» державні нотаріальні контори, в яких шикуються у чергу громадяни, що бажають узаконити свій спадок.

Послуги приватних нотаріусів оплачуватимуться за домовленістю з клієнтом. У державних нотаріусів беруть за оформлення спадщини 0,5% від реальної вартості спадку. Зрозуміло, що у приватних нотаріусів ця послуга коштуватиме дорожче, оскільки до зазначеної вартості включатимуться ще й витрати нотаріуса.

Я б у банкіри пішов… або льотчики

До держбюджету України за січень-травень надійшло 79,2 млрд.грн, що становить 104,6% від плану. Про це повідомила голова Держказначейства Тетяна Слюз. Тим часом Мінфін вирахував, що у І кварталі держбюджет виконано з дефіцитом у 479,4 млн.грн, що також набагато вище від передбачуваного. Знову крокодила міряли одні від хвоста, інші – від голови. Тим часом прем’єрка
Тимошенко переконує, що план надходжень до Пенсійного фонду в травні виконано на 108%. Усі пенсії виплачуватимуться вчасно, впевнена прем’єр-міністр.

Держкомстат оголосив, що у квітні середньостатистичний українець отримував 1845 грн, а зростання зарплати топчеться на мінімумі: в лютому воно становило 58, у березні – 95, у квітні – лише 27 грн.
Найнижчою була зарплата на Тернопіллі, Волині та Чернігівщині, найвищою – в Києві, Донецьку та Дніпропетровську.

Найбільше в Україні отримують банкіри, страховики (майже по 4 тис. грн у середньому) та … льотчики (4,5 тис. грн).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *