Солодкий спів про ціни на газ, або Школа бальних танців

Міністр енергетики обіцяє сезонне зниження ціни… в подальшому

Якщо переживемо зиму, то ціна на газ для населення у першому кварталі 2020 буде нижче, ніж була в першому кварталі 2019 року. Про це заявив міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Олексій Оржель в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV. Не дивуйтеся моєму «Якщо» – усі професійні експерти світу дають два прогнози – оптимістичний та песимістичний.

«Ми кілька місяців знижували ціни на газ, перед тим, як підвищити їх у минулому місяці. Зменшення цін на газ, починаючи з липня, склало понад 30%, – заявив Оржель. – Газ є товаром сезонним, тож у зв’язку з сезонністю ціна на газ підвищується. Ми давали можливість людям придбати дешевий газ влітку. «Нафтогаз» пропонує одну з чотирьох найменш індикативних цін, щоби запропонувати ринку».

Спробуємо якось розібратися з оцими чотирма цінами, з чим їх їдять…

Виявляється, згідно з постановою уряду Гройсмана №485, для визначення ціни газу «Нафтогаз» аналізує 4 показники: ціну для комерційних споживачів за минулий місяць, дані МЕРТ щодо середньої митної вартості газу за минулий місяць, середньозважену ціну на українській енергетичній біржі і ціну, відповідну до урядової постанови №867 від 19 жовтня 2018 року «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу». Вочевидь, постанови «папєрєдніків» зелену команду влаштовують, принаймні перелік чотирьох цін на газ добряче запудрив  населенню мізки й вони слухали міністра Оржеля на «Свободі слова»  і далі отримуватимуть платіжки «із почуттям глибокого задоволення».

Механізм формування ціни такий: серед вищезазначених пропозицій «Нафтогаз» вибирає найнижчу ціну. Найменшою наразі виявилася середня митна вартість газу за минулий місяць – за нею й була визначена вартість газу на місяць наступний. Нібито ринок, нібито вибір, нібито покращення…

Торік Кабмін підвищив ціну на газ для населення на 23%, щоб Україна могла отримати кредит МВФ.

Мабуть, важко нашому Кабмінові крутитися «між красивими і розумними» і не розриватися. Як в одеській пісеньці про школу бальних танців: «Два шага направо, два шага налево,  шаг вперед и два назад».

Дмитро ЦАРЕНКО, споживач газу, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *