Про правду і кривду…

Про правду і кривду як в житті журналіста так і в житті будь-якої людини…

recolekcia21

«Серед нас дуже багато добрих людей. Але замало бути добрим – треба чинити добро. Якщо хочете жити у нормальній державі, передати її дітям і внукам – чинімо добро».

З виступу на Майдані Незалежності Блаженнішого Любомира (Гузара) 1 грудня 2013

recolekcia05

Ну й химерує лжа життьова!
Правду мурує? З брехонь? – Овва!
Жили вузлами в’яжи – це й є
справжнє життя твоє…

Марина Цветаєва, “Неподражаемо лжет жизнь”,
переклад Василя Стуса

recolekcia01

Стосовно реколекціі «Майдан, що змінив нашу професію» у церкві Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ взнала з Фейсбуку. Мене ніколи ніхто не запрошував на реколекції. А от з дитинства пам’ятаю церкву на вулиці Нікітіна, тоді вона була забута і занедбана. А коли на buknews прочитала діалог анонімних опонентів зустрічі, вирішила і самій переконатися, чи зручно сидіти на лавиці, як «священники займаються політиканством і паратизують на вірі і святості» і що таке підкуп чи відплата. А моральний неспокій дописувачів так і завершився приватною епістолярністю – на зустріч вони не прийшли…

recolekcia02
Церква Св. Антонія (1903-1908 рр.) на вул. Старовокзальній
(нині діюча церква, вул. Нікітіна, 31).

Церкву спорудили на честь 50-літнього правління цісаря Франца-Йосифа для віруючих римо-католицького та греко-католицького віровизнання у нижній частині міста. Вона знаходиться поблизу вокзалу і її було збудовано залізничниками власним коштом, а також завдяки внескам членів товариства, добровільним зборам та пожертвам готівкою і будівельними матеріалами. Для будівництва храму було створено товариство, яке знаходилося в Чернівцях. Кожен член товариства мав право бути обраним та обирати президію товариства, та право голосу на всіх зборах товариства. Головою товариства було обрано цісарсько-королівського католицького радника, інспектора австрійських залізниць Франца Екгардта, писарем – Адальберта Вайнедека.
Від 1 листопада 2004 року культова споруда Святого Антонія передано безоплатно у власність Українській греко-католицькій церкві Коломийсько-Чернівецької єпархії. Сьогодні храм знову слугує тій меті заради якої і був збудований.
М.Д Никирса, науковий співробітник ЧНУ ім. Ю. Федьковича
recolekcia06

О 15 годині, як і було зазначено у запрошенні, розпочалася зустріч.
Священників, журналістів, не журналістів, прихожан різних церков.

recolekcia29

recolekcia10

recolekcia07

recolekcia09

Отець Василь Гасинець, декан Чернівецький Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці запропонував разом помолитися за загиблих журналістів. І закликав журналістів бути вірним покликанню журналіста.

recolekcia13

Питання: «Кому і як служити?» постає не тільки перед журналістами. Є певні кодекси, закони, норми. Журналісти об’єднуються заради правди і чесного висвітлення подій. Діяльність журналіста, звичайно, має бути морально досконалою. Це в ідеалі.
Ідеалом є також громадянська справедливість.
(А чи прямування до соціальної, громадянської справедливості не є утопією? – мої сумніви)
«Пізнайте правду (істину) і правда вас звільнить». Правда звільнить від небезпеки покарання.
Правда є конструктивною основою.

recolekcia14

recolekcia16

Отець Іван Гопко, настоятель церкви Святої Анни УГКЦ у Сторожинці говорив про осмислення сучасної епохи через історію християнства, ставлячи питання та співвідносячи поняття «справедливість», «правда», «праведність».
Слово має відображати дійсність, суспільство потребує правди. Правда завжди стоїть у центрі будь-якої системи. Обговорювали складові справедливості, такі поняття, як прямота, чесність, правда, святість. «Найгірше продається найкраще», – це треба пам’ятати.

recolekcia17

Отець Іван Гапко був на Майдані, найтрагічніші спогади – 18 лютого, протистояння між Майданом і Беркутом.

recolekcia18

recolekcia19

 Петро Кобевко, шеф-редактор чернівецького щотижневика “Час” теж пригадував епізоди  зимового протистоянна на Київському Майдані
Петро Кобевко, шеф-редактор чернівецького щотижневика “Час” теж пригадував епізоди  протистоянна на Київському Майдані

Всі пам’ятають, як у січні Міністерство культури режиму Януковича  погрожувало Українській греко-католицькій церкві судовими позовами за участь її духовенства у протестах на Майдані. Приводом до звернення Мінкульту стала участь священників у протестах громадян.  Не знаю, у якій церкві молилився Мінкульт, але виходить, що не за народ…

Отець Василь розповів і про церкву Різдва Пресвятої Богородиці, познайомив із Павлом Півнем, художником, співавтором іконостасу.
Автори іконостасу: Микола Півень (різьба) і Павло Півень (іконопис).

recolekcia12

recolekcia11

recolekcia24

recolekcia08

recolekcia22

recolekcia23

Наостанок  запалила свічки, помолилася…

recolekcia27

recolekcia26

Запевняю, що на лавиці, дійсно, зручно сидіти. Не переконалася, що взагалі можлива соціальна справедливість. Але вірю у Правду! Адже служити Правді обов’язок не тільки журналіста. І спасибі за зустріч.

recolekcia28

recolekcia30

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автор
а

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *