Пенсіонери масово отримують «листи щастя» про втрату пільг

 

 

Із чим стикнулися пенсіонери

Після зміни розміру прожиткового мінімуму і надбавок до пенсій деяким пенсіонерам почали приходити повідомлення, де сказано, що їхній дохід перевищує податкову соціальну норму (у липні) – це про мінімалку! – через що вони втрачають пільги на оплату «комуналки», повідомляє Народна правда.

Пільга, як відомо,  – до 2690 грн. Коли ж пенсія більша, то пільг уже немає, та можна перейти на субсидію, але з умовою, що сім’я має не більше 21,10 кв. м площі. Якось так редакції пояснили в Департаменті соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації.

Відтак пенсіонери, зазначені в постанові Кабміну №389-2015 як колишні правоохоронці, чорнобильці, учасники війни (в тому числі атовці), діти війни, колишні бюджетники, які працювали в сільській місцевості, жертви нацистських переслідувань, ветерани праці  – не мають права на пільги на оплату компослуг і телефону.

У соціальних службах українців заспокоюють: у разі позбавлення пільги можна оформити субсидію!  

Утім, усе це щонайменше дивно, бо пільги цим категоріям пенсіонерів визначені раніше прийнятими відповідними законами. І в жодному них немає положення про обмеження пільг податковою соціальною нормою. І що це взагалі за одиниця виміру?

Українці щось пропустили й усі пільгові закони скасовані Верховною Радою? Адже ні Уряд, ні навіть президент таких повноважень не мають.

Додамо до цього «щастя», що Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення подав до Верховної Ради законопроект № 0972/1086 «Про внесення змін до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо удосконалення пенсійного забезпечення», який передбачає зміну пенсійного віку для жінок в Україні.

 

І як має бути:

коментар від Департаменту соцзахисту про монетизацію пільг  

Наскільки усе це відповідає дійсності, «Версії» намагалися з’ясувати у Департаменті соцзахисту. Ось які роз’яснення звідти надіслала нам Альона АНДРІЄВА:

«Починаючи з листопада 2019 року мешканці області отримують квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу – без урахування пільг. Це пов’язано із новим механізмом їхнього нарахування, що почав діяти від 1 жовтня 2019 року.

Розраховані суми пільг перераховуватимуться АТ «Ощадбанк» для подальшого проведення ним розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика (безготівкова форма).

Пільговикам, які подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільги готівкою, виплата буде здійснюватися у готівковій формі у зазначений у заяві спосіб (банк або пошта).

У разі отримання готівки пільговик має сплатити спожиті послуги повністю.

Інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк» (за наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі).

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується вперше, через неточності в даних і з технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року. У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання для уточнення інформації. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступному місяці».

 

Додатково:

Що змінилось у сфері пільг від 1 жовтня: гроші – людям, а не підприємствам-надавачам послуг

Від 1 жовтня 2019 року запроваджено новий механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг. При цьому порядок призначення виплат залишається майже незмінним. Суму пільги розраховують, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно з законом.

Новий механізм виплати пільг передбачає, що гроші передаватимуться людям, а не підприємствам-надавачам послуг.

Водночас функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова. Пільги у безготівковій формі призначаються усім пільговикам в автоматизованому режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк. Але за бажанням пільговика пільгу можуть надавати готівкою. Для цього необхідно до 15 жовтня/15 травня звернутися з відповідною заявою (із зазначенням реквізитів поточного рахунка, відкритого в установі уповноваженого банку або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта») до органів соціального захисту населення.

 

Що змінилось у сфері субсидій від 1 жовтня нинішнього року?

Одержувач субсидії зможе самостійно обирати, куди перераховуватиметься грошова готівкова субсидія: на один з 38 уповноважених банків чи виплатні об’єкти «Укрпошти» (каси у відділеннях чи доставка поштарем до дому).

Крім того, постанова КМУ від 20.10.2019 №878 спростила умови призначення житлових субсидій окремим категоріям населення. До них належать дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ), військовослужбовці, громадяни, старші за 60 років, що перебувають у шлюбі та мешкають у сільській місцевості.

Які зміни внесені: комісіям органів місцевого самоврядування надано право призначати житлову субсидію дитячим будинкам сімейного типу (ДБСТ) на понаднормову площу житла; до доходу ДБСТ не буде враховуватися матеріальна допомога та стипендія дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також придбані ними транспортні засоби; у сільській місцевості під час призначення житлової субсидії не будуть враховувати доходи одного з подружжя пенсійного віку, який зареєстрований за іншою адресою у сільській місцевості (це дозволить їм отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг); субсидія військовослужбовцям призначатиметься без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску; наявність причепа, з дати випуску якого минуло менше 5 років, більше не буде причиною відмови у субсидії.

Зверніть увагу: Зазначені зміни застосовуються при визначенні права на призначення житлової субсидії вказаним категоріям громадян після набрання чинності постанови КМУ №878. А право осіб, яким субсидія призначена до набрання чинності постановою, не переглядається.

Відчуваєте певний елемент несправедливості? Та що поробиш – закон як дишло?

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *