«Палац Слави»: Елітна нерухомість гуманітарного віце-прем’єра Кириленка

Центр Києва. Готель «Інтерконтиненталь». Важкі люстри, рамки металодетекторів. Тут проходить форум «Україна – Ізраїль». Перед розкішно оздобленою залою – юрба міністрів і політиків обох країн. Уперше за 23 роки приїхав спікер Кнесету – ізраїльського парламенту.

Але ми чекаємо на людину, яка представляє на цьому форумі Україну. На одного із очільників уряду – віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка. Нарешті він з’являється на вході. Але зупиняється й починає розглядати гостей форуму та журналістів. «Якщо почне тікати – будемо гнатися за ним», – попереджають одне одного колеги-журналісти.

Півтора року тому віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко відверто поскаржився в інтерв’ю на брак коштів для особистих потреб: «Я чотири місяці їздив на власній Шкоді, дизельній, дволітровій, яка в мене задекларована і перебуває в кредиті. Але скінчилися гроші на солярку і я пересів на службову машину. На жаль, інших немає». Саме тому, мовляв, і довелося пересісти на важкий і ненажерливий міністерський «Мерседес» S-класу.

 

Дивишся запис цього інтерв’ю і здається, що Кириленко такий самий ідеаліст, як і 1990-го, коли починав свій політичний шлях під час «Революції на граніті». Тоді, попри холодну погоду, Кириленко оголошував про початок голодування. Студенти почали в центрі Києва масову акцію протесту із політичними вимогами і перемогли, наблизивши отримання незалежності для України.

А один з ватажків студентського протесту – В’ячеслав Кириленко, розпочав кар’єру політика. Спочатку Голова студентського союзу, потім – Молодіжний Рух, згодом став нардепом від Народного руху. І всюди він опозиціонер. Та після перемоги Помаранчевої Революції Кириленко йде працювати в уряд – і його справи різко пішли вгору.

 

2006-го він придбав для себе чотирикімнатну квартиру на 156,42 кв.м. в елітній багатоповерхівці на вулиці Московській. Це Печерський район. Із вікон відкривається чудовий вид на Київ і його головні символи: Дніпро, Лавру і пам’ятник Матері-Батьківщині. Ціна на такі квартири стартує сьогодні від десяти мільйонів гривень.

 

Експерт із нерухомості Денис Седаков пояснює, що раніше вони коштували ще дорожче: «2006-го узагалі були інші ціни. Якщо це був новий будинок, вона була без ремонту. Тож без ремонту вона коштувала 600-700 тис. доларів».

І це – винятково за голі стіни, запевняє Денис. А треба ще й зробити ремонт і вмеблювати помешкання: «За ремонт від 300-400 доларів до кількох тисяч доларів за кв.мет. Відповідно, треба ще 200-300 тисяч для того, щоби квартиру такого класу відремонтувати й жити в ній.  600-700 тисяч доларів – квартира, 200-300 тисяч доларів – ремонт і меблі. Разом виходить близько мільйона доларів. Активіст, депутат, міністр, віце-прем’єр, жодного дня у бізнесі – коли Кириленко встиг заробити такі гроші?

4_-2
Маєток віце-прем’єра не губиться на тлі сусідів. За розмірами й архітектурою він більше нагадує Палац культури

 

Село Іванковичі Васильківського району – це лише 15 км від Києва. Дорога сюди в ідеальному стані, тож не дивно, що місцеві «селяни» їздять на люксових іномарках і живуть у міні-палацах. Звісно, будинки корінних мешканців Іванковичів ще зустрічаються деінде, та більшість – дорогі, оточені високими парканами маєтки новоприбулих. У центрі Іванковичів – спортивний майданчик, комерційний дитячий садок, церква, будинок культури.

Заміська резиденція колишнього міністра культури, а нині віце-прем’єра Кириленка лише в трьох-п’яти хвилинах пішки від центру села. З цього боку живуть ті, в кого грошей вистачило не лише на будинок, а й на чималий шмат землі. Маєток віце-прем’єра не губиться на тлі сусідів. За розмірами й архітектурою він більше нагадує Палац культури.

 

Записана резиденція на дружину урядовця – Катерину Кириленко. Як зазначається у виписці з реєстру нерухомості, 2013-го вона отримала в подарунок п’ять ділянок землі в Іванковичах.

Разом вони утворюють масив майже на 80 соток. На цій землі і почали будувати «палац Слави». Він затуляє майже всю ділянку, і що там ховається за будівлею, можна розгледіти лише зверху. Тим паче, що маєток охороняє сторож, який нервується через камеру і погрожує спустити пса на знімальну групу. А подивитися є на що.

 

Маєток майже готовий, залишилося  закінчити частину робіт.  Площа будинку понад 900 кв. м. За ним – штучна водойма. Далі ділянка ширшає. Потім її перетинає струмок із двома містками. Далі земля піднімається кількома штучними ярусами зі сходами. І так до самого лісу, межа із яким прикрашена висадженими на периметрі ялинками.

5_-2
Площа будинку понад 900 кв.м. За ним – штучна водойма, ділянка ширшає, її перетинає струмок із двома містками.

 

Навіть якщо не рахувати послуги ландшафтного дизайнера, і будинок і земля коштують чимало, каже Денис Седаков, експерт із нерухомості:

«Я оцінив би тисяч у п’ять доларів за сотку. 2013-го таке могло би коштувати… Відровідно там порядку 400 тис. доларів за ділянку. Це орієнтовна вартість на 2013-й рік».

Земля на 400 тисяч доларів – щедрий подарунок для дружини В’ячеслава Кириленка. Адже з згідно реєстром прав на нерухоме майно, всю цю землю вона отримала за договором дарування. Ім’я дарувальника невідоме. За поясненнями щодо походження грошей і подарунків йдемо до самого віце-прем’єра на засідання Уряду. Але, почувши від прес-секретаря про наші запитання, Кириленко залишає будівлю з іншого виходу…

 

Доводиться «ловити» віце-прем’єр-міністра на публічному заході, – на форумі «Україна-Ізраїль 2016».

Добрий день! Пане Кириленко, дозвольте запитання. Ми учора намагалися його поставити, про вашу власність в е-декларації… 

Я не коментую це питання,  відповідає урядовець

Ну ви ж за відкритість…

Так, я за відкритість. Але я не коментую це запитання. Я заповнив декларацію в установленому порядку. Прошу, не заважайте мені працювати, – відверто нервується віце-прем’єр.

Але скажіть, звідки у вас з дружиною 80 соток землі, на 900 квадратів будинок? 

Я ж вам дав відповідь: я не коментую це запитання. Будь ласка, не заважайте мені…  ці слова Кириленко каже вже у залі, де проходить форум.

8_-2
«Я не коментую це запитання. Я заповнив декларацію в установленому порядку. Прошу, не заважайте мені працювати».

 

 Зазвичай посадовці пояснюють своє численне майно бізнесовими успіхами своїх дружин. От тільки власниця заміських угідь Катерина Кириленко – аж зовсім не бізнесвумен, а викладачка Київського національного університету культури і мистецтв. Ми протягом тижня намагалися з нею зв’язатися, залишали телефони, отримували підтвердження, що вона їх отримала, навіть чекали під стінами КНУКіМ – усе марно.

Може, вона воліє просто писати підручники і вчити студентів? Але саме як науковець дружина Кириленка нещодавно стала героїнею гучного скандалу. Її звинуватила в плагіаті завідувачка кафедри культурології цього ж університету Тетяна Пархоменко:

«Обґрунтовано можна вести мову про те, що 95% тексту цієї книжки, підручника пані Кириленко, є плагіатом. Тобто він містить тексти без посилань на авторів, які є справжніми авторами цих текстів», – каже Пархоменко.

Тетяна Пархоменко – доктор філософських наук, професор. Каже, плагіат у підручнику дружини Кириленка знайшла випадково: «Усе почалося із польського вченого, логіка і філософа Котарбинського, якого тут написали КотрабринськийЯ вирішила перевірити. І  виявилося, що насправді цей текст скопійовано із підручника двох українських авторів: Подольська і Лихвар «Культурологія», із такою ж помилкою»,  пояснює завкафедрою.

Далі Тетяна Пархоменко почала уважно перечитувати підручник Кириленко і впізнавати цілі розділи, скопійовані з інших посібників, за якими вона сама навчає студентів уже 20 років. Вона показує, що лише перелік першоджерел скопійованих шматків у роботах Катерини Кириленко зайняв п’ятдесят сторінок.

Коли Тетяна Пархоменко опублікувала свої висновки, дисертацію й підручник дружини віце-прем’єра почали вивчати за допомоги спеціальних програм інші вчені. Один із них – Сергій Шарапов, доктор фізико-математичних наук і завідувач лабораторії в Інституті теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України.

«Досить велика частина плагіату в Катерини Кириленко не з української, а з російської мови. З одного боку, віце-премєрміністр бореться із російськими впливами, а з іншого боку його дружина абсолютно беззастережно списує російські джерела»,  іронізує Сергій Шарапов. Він зацікавився роботами Катерини Кириленко після того, як знайшов у її дисертації згадування із царини фізики, де він – безперечний фахівець.

Результатом такої «популярності» наукових робот Катерини Кириленко став лист академіка відділення фізики та астрономії НАН України Вадима Локтєва до Міністерства освіти про «неприпустимий рівень тверджень, якими наповнена дисертація так званого науковця Кириленко».

Колеги-вчені відповіді від Міністерства освіти і науки не дочекалися. Натомість отримали від дружини урядовця звинувачення у політичному переслідуванні: «Безумовно, ця стаття також є частиною брудної політичної кампанії, яка понад рік ведеться проти мого чоловіка – В’ячеслава Кириленка» – заявила Катерина Кириленко.

Віце-прем’єр Кириленко відповідає в уряді за гуманітарний блок, в тому числі, за освіту. Дивний збіг, але для Тетяни Пархоменко критика дружини віце-прем’єра закінчилася печально. Жінка стверджує, що після цього випадку в неї забрали викладацьку роботу: «Я не отримую зарплати, бо в мене немає навантаження. А якщо немає навантаження у викладача, то немає і зарплати. Ви розумієте? Якщо я навіть звернусь до суду, що я можу відсудити?» – в розпачі каже Пархоменко.

Тетяна зізнається, що передбачала подібні наслідки. Але не шкодує. Каже, що не могла б інакше після того, що довелося пережити останніми роками: «Серед Героїв Небесної сотні, ви це знаєте, є студенти, які вийшли, віддали своє життя, між іншим, щоби жити чесно і справедливо. Я вважаю, що те, що я жива, це, можливо, мій борг перед такими студентами. Вибачте», –витирає сльози.

Права на дисертацію і підручник Катерини Кириленко записані в тій же електронній декларації її чоловіка-урядовця. Цікаво, що про сьогоднішнього заможного віце-прем’єра Кириленка з численними статками сказав би вчорашній опозиціонер Кириленко? «Революція на граніті» для нього закінчилася палацом, оздобленим мармуром.

 Олександр КУРБАТОВ, Слідство.Інфо (громадське.ua)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *