Однією з переможців програми «Бюджет ініціатив чернівчан» стала наша колега – журналістка Людмила Павчак

Журналістка Людмила Павчак подала на конкурс «Бюджету ініціатив чернівчан (бюджету участі)» свій проект облаштування сходів до зупинки маршрутки на схилі поблизу вул. Козятинської в обласному центрі.

«Маємо проблему в районі, де мешкаємо: горб, крутий схил, яким важко спускатися, – розповідає Людмила. – Там ходять і діти, і люди похилого віку, і не тільки мешканці цього району. Ми обговорювали це з сусідами, попередньо підрахували, що для зведення сходів знадобиться не менш ніж 30 тис. грн. А нас, сусідів, не так уже й багато. Скинутися по дві тисячі гривень, звісно, ніхто не зможе. Тому шлях був один – подаватися на конкурс «Бюджету участі».

Я досить довго з цим зволікала, подала фактично останнього дня. Хоча процедура там була геть нескладна: електронна форма, яку слід заповнювати за шаблоном. Не так вже й важко було підрахувати кошторис: поговорила з людиною, яка на тому розуміється, і ми обчислили вартість майбутніх витрат на будівельні роботи (скільки коштує бетон, арматура тощо). Тобто ні бюрократичних труднощів, ні проблем із поданням проекту не було – організатори спрацювали гарно.

А от із голосуванням були проблеми. Як із тим, що людям не надходили повідомлення на електронну пошту, так і взагалі з охочими проголосувати. Я просто затероризувала всіх друзів, приятелів, сусідів! Людей лякало, що треба сканувати сторінки паспорта. Хтось казав, що не може проголосувати, бо комп’ютер поламався, а на запрошення піти до ЦНАПу і проголосувати офлайн обурювалися, що не платитимуть 6 грн за маршрутку, щоби доїхати туди й назад…

Врешті-решт, ми здолали ці перешкоди, і проект буде втілюватися. Як це відбуватиметься  – поки не знаю: нам повідомили, що буде розроблений спеціальний графік втілення проектів. Автор проекту матиме можливість контролювати хід робіт. Чекаємо цього з нетерпінням».

 

Загалом переможцями програми «Бюджет ініціатив чернівчан (бюджет участі)» стали 25 малих і 6 великих проектів. Вони відібрані з 58 поданих на конкурс на підсумковому засіданні експертної групи під головуванням міського голови Олексія Каспрука. З 12 великих проектів, допущених до голосування, відібрано 6. З 25 малих прийняті усі. На реалізацію цих проектів загалом потрібно 10 млн грн. Серед 58 авторів проектів чоловіків і жінок практично порівну. За віком більша частина авторів – від 25 до 59 років. Наймолодших – до 24 років – лише двоє, натомість понад 60 – аж шестеро. Найдорожчий проект сягнув без малого мільйона гривень, найдешевший – трохи менше 20 тис. грн.

Після оголошення підсумків Олексій Каспрук відзначив високу активність чернівчан у Бюджеті участі – одну з найвищих в Україні. У підсумку – 31 чернівецька ініціатива на 10 мільйонів гривень.

Вл.інф.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *