НАУКОВЦЮ І ЖУРНАЛІСТУ ІГОРЮ ЧЕХОВСЬКОМУ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ У ЧЕРНІВЦЯХ

Чеховський Ігор Григорович — науковець, журналіст, історик, філолог, педагог, краєзнавець, громадський діяч.
У Чернівцях, на вулиці Богдана Хмельницького, 46 відкрили меморіальну дошку відомому науковцю, краєзнавцю та досліднику міста Ігорю Чеховському.
Науковець, краєзнавець, дослідник Чернівців і Буковини, доцент філософсько-теологічного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ігор Григорович Чеховський відійшов у вічність 10 років тому, залишивши у науковий спадок понад 100 наукових видань з історичними розвідками феномену Чернівців і його мешканців, 8 популярних краєзнавчих книг.

Працюючи журналістом і редактором декількох чернівецьких газет, займаючись науковими дослідженнями Чеховський І. Г. активно публікував статті і нариси (всього декілька сотень) в місцевих періодичних виданнях, співробітничав з центральними газетою «День» та журналом «Всесвіт».
Темами його публікацій були: відродження національної культури і традицій, життя національних меншин Буковини, феномен буковинської багатокультурності, різні аспекти історії Чернівців та Буковини.
За серію нарисів про архітектурні шедеври міста Чернівці він був удостоєний премії імені відомого чеського архітектора Йозефа Главки.

Ігор Григорович Чеховський безпосередньо брав участь на теренах чернівеччини у національно-культурному відродженні кінця 80-х – початку 90-х років минулого століття: був одним із організаторів першої на Буковині незалежної громадської організації – культурологічного Товариства «Оберіг» ; разом з однодумцями провів перший фестиваль фільмів пам`яті Івана Миколайчука, заснував премію імені Володимира Івасюка для присудження українським піснярам, виконавцям і фольклористам, сприяв поверненню й увіковіченню у меморіальних дошках та назвах вулиць міста Чернівці десятків замовчуваних раніше імен видатних краян.

Світла пам’ять…

Більше фото з відкриття за посиланням – НАУКОВЦЮ І ЖУРНАЛІСТУ ІГОРЮ ЧЕХОВСЬКОМУ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ

©Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “НАУКОВЦЮ І ЖУРНАЛІСТУ ІГОРЮ ЧЕХОВСЬКОМУ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ У ЧЕРНІВЦЯХ”