Наркозалежність vs наркополітика: проблеми та шляхи їх вирішення в Україні

Для мене перший місяць осені завершився під гаслом наркополітики. 23-24 вересня у місті Дніпро відбувся прес-візит, назву якого я винесла в заголовок. У заході, який організував МБФ «Альянс громадського здоров’я» взяли участь всеукраїнські та регіональні медіа.

Головним у рішенні доєднатися до колег стала заявлена організаторами мета. Наведу її тут повністю: продемонструвати представникам/цям ЗМІ існуючі практики профілактики і лікування ВІЛ, ТБ, вірусних гепатитів в Україні, аргументувати необхідність розширення замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для наркозалежних людей; актуалізувати необхідність зміни репресивної наркополітики України та переорієнтації на протидію організованій злочинності, а не криміналізації окремих наркоспоживачів; забезпечити доступ до державної програми з профілактики ВІЛ/СНІДу та вірусних гепатитів для людей, які вживають психоактивні речовини; підвищити через ЗМІ загальну обізнаність населення щодо профілактики і лікування наркозалежності.

Річ у тім, що слово «наркополітика» я чула в Чернівцях ще з 2017 року.

Чернівці – історія питання

Наш обласний центр – перше місто в Україні, де була розроблена місцева наркополітика. Тоді  при міській раді створили Координаційну раду з питань наркополітики, де об’єднали зусилля всіх, хто переймається цією проблемою,– лікарів, психологів, представників патрульної та ювенальної поліції, громадські організації цього спрямування, депутатів і чиновників на рівні керівників департаментів (освіти, соціального захисту, соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді), представників місцевих ЗМІ і навіть заступника міського голови.

Після попереднього обговорення проблеми, коордрада у повному складі працювала над виробленням єдиного документу – з планом заходів, урахуванням ризиків, визначенням критеріїв оцінки результату – як сприймати цю проблему і долати її. Результатом стала Комплексна програма наркополітики м. Чернівців «Спільними зусиллями за здоров’я і безпеку» на 2018-2020 роки, затверджена рішенням Чернівецької міської ради VII скликання 27.10.2017 р.

 

Здавалось би, перший крок до подолання проблеми – це її визнання. Прийняттям програми наркополітики Чернівці зробили цей крок. І перший рік впровадження наркополітики оцінювався всіма структурами-учасниками програми доволі оптимістично. Та зараз питання фінансування заходів програми і не завжди вдалі зміни в законодавстві додають ситуації… реалізму, – писали «Версії» у жовтні 2019-го.

 

2020 рік, на жаль, не став винятком – триває брак фінансування прийнятої програми і місто зосереджується на тих заходах, які не потребують коштів. Якщо підсумувати, то держслужбовці і держслужбовиці «здійснюють діяльність у межах своїх посадових обов’язків», громадські організації власними зусиллями залучають кошти «з інших незаборонених законодавством джерел», а активісти та активістки, в переважній більшості, діють «на волонтерських засадах».
Тож на все, що показували під час візиту в Дніпрі, я дивилася під певним, так би мовити, фінансовим, кутом.

 

Дніпро – сьогодення

За датами прес-візит збігся з річницею значущої події. Рік тому, за підтримки «Альянс громадського здоров’я» та БО «БТ «100% ЖИТТЯ ДНІПРО», місто Дніпро приєдналося до подолання ВІЛ/СНІДу в рамках активностей  Fast Track Cities («Швидка відповідь міст»), що передбачає світове партнерство міст-мільйонерів у спільному подоланні епідемії ВІЛ.

За словами Віталія Крупіцького, регіонального координатора «Fast Track Cities», виконавчого директора БО «БТ «100% ЖИТТЯ ДНІПРО», роками місто взагалі відсторонювалося від включення до діяльності в цьому напрямку – на території Дніпра діяли програми, що фінансувалися з регіонального та державного бюджетів. Після підписання Паризької декларації (програмний документ «Fast Track Cities») намітилися позитивні зрушення.

Геннадій Грищенко, заступник керівника Громадської ради при Дніпровській міській раді: «Буквально за тиждень до прес-візиту були внесені зміни до Комплексної програми про перенаправлення 40 млн грн на заходи в межах «Швидкої відповіді» – боротьбу з вірусом імунодефіциту людини. Ця програма допоможе врятувати тисячі життів, завдяки своєчасній профілактиці та лікуванню містян, в тому числі з числа вразливих груп населення.»

 

Олександр Колєснік, голова БО «БТ «100% ЖИТТЯ ДНІПРО» додав, що за ініціативи та підтримки цієї організації було прийнято рішення про звернення до Дніпровської міської ради про розробку комплексної міської програми соціальної реабілітації та догляду осіб вразливих категорій (нарко- та алкозалежних, колишніх в’язнів, носіїв ВІЛ та туберкульозу тощо) та людей похилого віку, які потребують сторонньої допомоги.

У рамках діючої в місті «Комплексної програми соціального захисту мешканців міста Дніпра на 2017-2021 роки», щороку проводиться конкурсний відбір проєктів інститутів громадянського суспільства для надання фінансової підтримки з бюджету Дніпровської територіальної громади. 2021 рік приніс перемогу двом проєктам БО «БТ «100% ЖИТТЯ ДНІПРО». З бюджету міста буде виділено 63 тис. грн на супровід 60 вагітних та породіль з числа людей, що живуть з ВІЛ. Також 93 тис. грн на супровід 200 ВІЛ-інфікованих осіб, що перебувають на пробації.

 

Висновки без ілюзій

Передбачаючи зауваження, що порівнювати «мільйонник» Дніпро з Чернівцями за бюджетними показниками, як мінімум, некоректно, скажу, що справа все ж таки не тільки і не стільки в грошах. Нагадаю, що до цього року на питання, пов’язані з ВІЛ/СНІД, іншими соціально значущими захворюваннями та дотичним до них наркоспоживанням, секс-роботою не виділялося ні копійки. Місцеві активісти і активістки, регіональні та міжнародні громадські організації, небайдужі представники влади спільними зусиллями зрушили справу з мертвої точки. Що ж заважає місту, що живе під девізом «Viribus Unitis», і в програмних документах якого вперше в Україні було використано слово «наркополітика»? Буду розбиратися в наступному матеріалі.
Ірина Гамбарян
фото авторки і Наталії Кравчук (с)Альянс громадського здоров’я

При підготовці статті використано матеріали Маріанни Антонюк, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *