Малюки не їстимуть крохмалю, а школярі – чіпсів?

Чиновники різних рівнів вболівають за дитячі шлунки, але чи можливо убезпечити дитину від шкідливої їжі? Надто, коли це вигідно дорослим дядям – виробникам і продавцям.

Укрметртестстандарт призупиняє дію ліцензій для тих дитячих харчів, до яких входить пшеничне борошно та крохмаль. Закон, який забороняє ці компоненти, діє ще від 1 січня 2007 року. Однак досі виробникам удавалося його обходити. Вони розповідають: і лікарі, і чиновники з МОЗУ наголошували, що таке рішення ВР ухвалила, не порадившись з фахівцями. Адже пшеничне борошно та крохмаль дозволені міжнародним кодексом стандартів дитячих харчів. Їх навіть рекомендують дітям для розвитку мозку та при дисбактеріозі кишечнику. Кашами з таким вмістом годують навіть недоношених немовлят.

Протягом цих трьох років виробники та лікарі лобіювали зміни до закону про дитяче харчування, вже зареєстрували відповідний законопроект. Однак ВР його не розглянула, а київська прокуратура надіслала Укрметртестстандарту протест щодо невиконання чинного закону і зобов’язала припинити продаж заборонених харчів.

Тим часом головний державний санітарний лікар Чернівецької області ухвалив постанову «Про заборону реалізації напівфабрикатів, харчових продуктів та продовольчої сировини промислового виробництва на харчоблоках у загальноосвітніх, дошкільних навчальних та оздоровчих закладах», одним із пунктів якої є заборона замовлення, приймання та використання на харчоблоках напівфабрикатів промислового виробництва, натуральної кави, напоїв з неї, оцту та інших продуктів, до складу яких входять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, підсолоджувачі.

Як повідомили в Чернівецькій ОблСЕС, протягом квітня-травня поточного року фахівцями санепідслужби проведені позапланові рейдові перевірки харчоблоків, буфетів шкіл та садочків, під час яких виявлено низку порушень вимог санітарного законодавства. Так, в буфетах ліцею с. Карапчів та ЗОШ с. Нижні Синівці продавали чіпси, сухарики, газовані напої; в буфетах гімназій м. Вижниці та смт. Берегомет – сухарики, газовані напої, молочно-шоколадні батончики, солені горішки; на харчоблоках у дитсадках сіл Каплівка та Колінківці Хотинського району для харчування дітей використовувався спред солодковершковий та м’ясний фарш без супровідних документів, які засвідчують якість.

До адмінвідповідальності притягнуто 10 посадових осіб, винесено 8 постанов про вилучення з реалізації продовольчої сировини, застосовано 2 фінансові санкції на суму аж 104,30 грн (!). Багатенько, чи не так? Особливо, коли порівняти з виручкою від чіпсів-коли-снікерсів.

– Буфети загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечуватися в першу чергу продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, – відзначив головний державний санітарний лікар Олександр Світличний. Уведення до асортименту шкільних буфетів нових продуктів та страв проводиться тільки за умови отримання позитивного висновку Мінздоров’я України.

В Чернівецькій області в структурі захворюваності дітей поширені патології органів травлення займають перше місце. Згідно зі статистичними даними, спостерігається зростання захворюваності органів травлення у Герцаївському, Глибоцькому, Кіцманському, Сокирянському районах та Чернівцях.

Систематичне вживання дітьми продуктів до складу яких включено складові, що не належать до натуральних продуктів харчування, через вміст штучних барвників, консервантів, ароматизаторів, підсолоджувачів, газу викликає подразнення слизової оболонки шлунка і спричиняє хвороби травлення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *