Крізь Чернівці пройде стежка єдності кримського та українського народів

У Ратуші презентували проект «Стежка» – проект поєднання двох культур в одне ціле, вплітаючи їх у вулиці наших міст. Автори проекту Оля Михайлюк та Мирослава Ганюшкіна повідомили, що першими містами, де пройде «Стежка», будуть Київ, Чернівці та Вінниця. Саме вони є активними учасниками культурно-мистецьких проектів, тому агенція «АртПоле» вирішили започаткувати «Стежку» саме тут.
На волонтерських засадах вулиці, тролейбуси, паркани, велосипедні доріжки будуть розписані кримськотатарськими орнаментами, що стане символом єдності і розкриття багатої культурної спадщини українського та кримського народів. А вже пізніше до проекту долучаться українські та польські художники, які втілюватимуть свої ідеї на публічних просторах України.
Начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова повідомила, що створення «Стежки» стане хорошим продуктом для туристів. Найближчим часом також узгодять маршрут, де пройде чернівецька «Стежка».
кр.
Початковою точкою «Стежки» наразі є візерунки відомого кераміста Рустема Скібіна.
В кожному місті прокладатимуть свою особливу версію проекту. Художники індивідуально підбиратимуть орнаменти до кожної мистецької точки, де залишиться яскравий візуальний відбиток, який нагадуватиме про Крим.
– Якщо говорити про Чернівці, ми вирішили запросити до співпраці художника Андрія Хіра, адже він дуже багато працює з карпатською міфологією, живописом, стріт-артом і фольклором, – розповіла Мирослава ГАНЮШКІНА.
Проект «Стежка» покликаний тримати кримське питання в полі суспільної уваги. В умовах тиску, що присутній зараз на півострові, мистецтво залишається однією з ланок, яка зберігає зв’язок Криму з Україною.
Почати проект організатори планують вже влітку і завершать його наприкінці серпня цього року. Але спершу потрібні, як завжди, кошти, щоби придбати фарби та інші матеріали. Підтримати проект можна на сайті «Велика ідея».
Ірина ПЕТЕЛЯК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *