Портрет молодого українця: хоче сім’ю і в Євросоюз

 

Наша молодь майже не читає книги, любить музику і підтримує євроінтеграцію

Молоді українці в більшості займаються спортом, не курять і не люблять політику. Про це говорять результати спільного дослідження GfK і громадської організації “Нова Європа”. Соціологи опитали 2000 осіб у віці 14-29 років, яких зараз в Україні всього близько 8 млн (близько 19% населення).

Сім’я і гроші

Виявилося, що найбільше молодих хвилює необхідність заробити на життя. Так, рівень зарплати – головний інтерес українців при виборі роботи (96%). Саме фінансовий показник, на їхню думку, характеризує щасливу країну. При цьому кожен п’ятий (21%) зізнався, що заробленого вистачає тільки на ЖКП та їжу, а 53% – в тому, що можуть купувати ще і одяг, але на дорогі речі, наприклад, телевізор, грошей не вистачає. Автори дослідження пояснюють ситуацію тим, що у нас переважають цінності виживання.

“Для більшості в пріоритеті – особиста економічна і фізична безпека. А поки населення змушене піклуватися про виживання, інші цінності залишаються на другому місці”, – стверджують соціологи.

Однак українська молодь визнає й інші цінності. Однією з головних життєвих цілей для них виявилася сім’я. Для 74% чоловіків і 83% жінок шлюб дуже цінний, при цьому наявність дітей важлива для 81% чоловіків і 88% жінок. Правда, варто відзначити, що згідно з офіційною статистикою, в минулому році на 229 тисяч шлюбів припало більше 35 тисяч розлучень. Втім, це цифри по всіх вікових групах. Психолог Лілія Вороніна пояснює: “Сьогодні спостерігається інфантилізація населення – молодь часто укладає шлюби занадто рано і необдумано, не витримує битовуху і швидко розлучається”.

Без книг, але з піснею

Що стосується дозвілля, то більшість опитаних – 77% – у вільний час слухає музику, ще 71% відпочиває разом з сім’єю, а 61% – з друзями. Ще 59% респондентів в якості дозвілля вибрали перегляд фільмів. До речі, в попередньому дослідженні GfK за 2015 рік зазначалося, що молодь не могла дозволити собі багато видів дозвілля через брак грошей – подорожі за кордон (62%), поїздки по країні (50%) і відвідування концертів (35%). Незважаючи на те, що Україна отримала безвізовий режим з ЄС, сьогодні вояж так і залишився нездійсненним для багатьох – 76% респондентів ніколи не їздили за кордон.

При цьому молоді українці мало приділяють уваги здоровому способу життя – спортом регулярно займається всього 33% юнаків і дівчат. І зовсім погано справи йдуть з читанням – 76% ніколи не читають або роблять це рідко. Чим старший респондент, тим рідше він читає. Соціологи пояснюють це втратою стимулу читати після завершення освіти у ВНЗ. Це підтверджують і коментарі молоді.

“Я в школі відучився, інститут закінчив. Зараз навіщо мені книги? Треба працювати”, – говорить харків’янин В’ячеслав.

Без політики

В цілому українська молодь (60%) – за вступ України в ЄС. На їхню думку, це призведе до економічного розвитку країни. Майже стільки ж (61%) молодих вважають конфлікт на Сході заслугою Росії. В іншому ж більшість молоді не цікавиться політикою – тільки 10% готові вникати в політичні перипетії. Решта 90% не довіряють політикам.

Варто відзначити, що їх європейські однолітки більш активні в цьому питанні. Тоді як в Україні в виборах 2014 року прийняли участь 45% молоді, в Угорщині цей показник склав 50%, в Польщі – 60%, в Чехії – понад 70%, а в Словаччині – майже 80%. Втім, згідно з глобального звіту ООН, явка молодих виборців зменшується з 1980-х років майже в усіх демократичних країнах.

За матеріалами gazeta.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *